3D-print om in weg te zakken
Nieuws

3D-print om in weg te zakken

woensdag 23 april 2014 11:00

In deze 3D-geprinte stoel kan je met een schoon geweten lekker wegzakken.

Ah, een 3D-geprinte stoel, denk je als je het werk van Lilian van Daal ziet staan. Prachtig, hoe de dunne lijntjes als fijne vertakkingen een grafisch patroon met diepte vormen. Het blijkt meer dan mooi. Er steekt een materiaalonderzoek met oplossing voor een groenere en zachtere stoel achter te zitten.

Met 3D printing weet Van Daal een verende stoel te maken. Door de vertakkingen bij het zitvlak fijner te maken dan aan de randen of rugleuning, zakken je billen weg in een materiaal dat uit zichzelf hard is. Van Daal deed een materiaalonderzoek naar wat en hoe veren werkt, met de Biomimicry: 3d printed soft seat als resultaat. Haar resultaat kan ook in een matras of wat je dan ook maar indrukbaar wil hebben toegepast worden.

Meer dan laten zien dat 3D-printen tot iets zachts kan leiden, gaat het haar om het veranderen van het productieproces. De productie van een bank of stoel met kussen is behoorlijk verspillend. Er komen diverse materialen met allemaal hun eigen snijverlies aan te pas, en dat het uit meerdere grondstoffen bestaat maakt het lastig recyclen. Deze stoel kan voor elk individu de juiste steun bieden, kost geen transport en kan uiteindelijk tot poeder worden gemaakt dat weer in de printer gebruikt kan worden.

Biomimicry in de titel verwijst naar het nabootsen van natuur. 3D printen maakt het mogelijk in de natuur aangetroffen structuren na te maken.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Zo werkt de demping in je botten ook. Mooi gedaan hoor.

 

Een misvatting m.b.t. 3D printen is dat er geen transportkosten zouden zijn omdat je ter plekke het product maakt. Maar het materiaal dat je print zal toch naar de locatie getransporteerd moeten worden! Kosten daarvan zullen lager zijn omdat het volume lager is, maar daarmee zijn de kosten niet nul.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Correcter was geweest dat er nagenoeg geen transportkosten zijn. De bedoeling was te laten zien dat een 3D print bij jou in de buurt wordt gemaakt, tegenover een Italiaans designstoeltje of iets uit Azië. 

 

Nou er valt m.i. wel meer op af te dingen. Als je de producten op meer plekken in de wereld gaat maken is dat productieproces een stuk minder efficiënt dan als je dat op een plek zou doen.

Groen en 3D-printer zijn natuurlijk de buzz-words om kritiekloze aandacht te trekken. Maar of het allemaal even nuttig, groen en praktisch is valt te bezien.

 

Nieuwsbrief