Creative class: Anatomie om aan te trekken
Nieuws

Creative class: Anatomie om aan te trekken

donderdag 12 juli 2012 12:35

Een serie intrigerende handschoenen laat de verborgen functionele lagen van onze anatomie zien. Mooi om aan te trekken.

De oude meesters in schilderkunst interesseerden zich al voor de anatomie van de mens. Maar ook jonge meesters, zoals de net aan de ArtEZ afgestudeerde Renee Verhoeven. De kersverse productontwerpster onderzoekt met Concealed Layers of Product Life de anatomie van de hand in een serie handschoenen.

Ons bloedvatenstelsel, zenuwstelsel, huid en bot komen in de handschoenen terug. Een witte vingerloze handschoen heeft een verdikking op de knokkels en een poreuze structuur die je onder een microscoop bij botten ziet. Een andere handschoen heeft incisies op alle vouwlijnen die je ook in je huid terug ziet. Een delicaat dameshandschoentje heeft nog het meest weg van een Oosterse hennatatoeage.

Het gaat Verhoeven om de relatie tussen functie en materiaal, anatomie en beweging. Over de titel zegt ze: "De meeste producten worden in lagen opgebouwd waarbij ieder laag een eigen functie kent. Die functie is vaak alleen op microscopische schaal te zien en daardoor onzichtbaar. Dus laat de buitenkant van een product niet zien wat er binnenin gebeurt. Deze disconnectie is de inspiratie voor het experiment met functie en materiaal." Ze haalde er alvast de internationale designblogs mee.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Leuk idee. Nu nog een anatomische atlas erop na slaan, want dit heeft vrij weinig met 'anatomie' te maken. Anatomie is: 'de leer van de samenstellende delen van levende organismen'.

Deze vorm van kunst probeert wel de onderdelen van het menselijke lichaam tot uitdrukking te brengen, maar niet op de plaatsen waar deze aanwezig zijn. Want als 'de bot-handschoen' de anatomie van de menselijke hand zou moeten voorstellen zou deze designer geen enkele handbeweging kunnen maken.

Het verbaasd mij dan ook dat ze geinteresseerd is in anatomie én beweging, want daar heeft ze in ieder geval geen expert bij geraadpleegd.

 

Nieuwsbrief