Creative class: Bacteriën met een systeem

Creative class: Bacteriën met een systeem

05-09-2012 11:40 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Grafisch ontwerper Paul van de Kant bestudeerde bacteriën op munten en gebruikt die patronen om zijn eigen geldsysteem te ontwerpen.

Het afstudeerproject aan de HKU van grafisch ontwerper Paul van de Kant (24) draagt de naam Natura: We Are Standing On The Shoulders Of Giants. Natuurkundigen en wetenschapskenners veren nu op van hun stoel. Van de Kant schept hoge verwachtingen met dit citaat van natuurkundige Stephen Hawking, dat ook op de rand van een Britse pond te lezen staat.

Niet alleen omdat de natuur en het universum hem (net als Hawking) fascineren, maar ook omdat zijn werk met munten te maken heeft, is dat citaat een passende titel. "Samen met de VU in Amsterdam heb ik bacteriën die zich op geld bevinden in kaart kunnen brengen. Die tonen een systeem dat een gevoel van controle creëert voor een ontwerper. Een ontwerper wiens taak het is een systeem neer te zetten waar iedereen in gelooft en vertrouwen geeft aan de natuur." Zo komt hij tot een geldsysteem van zes economische grootmachten, zes valuta, zes verschillende bacteriën, zes vlaggen en zes natura.

De munten van Van de Kant zien er op het eerste gezicht bekend uit. Je gelooft het meteen en zou die euro, pond, yen, reaal, renmin of dollar zo in je portemonnee stoppen. De print op de munten is opgebouwd uit symboliek en wiskundige patronen. Dat oogt ingewikkeld maar ook erg logisch. Die patronen komen namelijk uit de natuur. Ze zijn gebaseerd op de bacteriën die Van de Kant door de microscoop op bestaand muntgeld zag.

Niet toevallig is daar een systeem in te herkennen en dat is het grotere punt dat hij maken wil. "Natuurlijke systemen zijn de kunstmatige systemen nog steeds de baas. Daarentegen wordt de microskosmos en de natuur gezien als iets ongrijpbaars, zonder systemen of patronen. Een illusie. We geloven alleen nog maar in onze eigen systemen. 3,8 miljoen jaar evolutie, innovatie en ontwikkeling haal je niet zomaar in." Zo laat Van de Kant zien hoe dienstbaar de natuur kan zijn voor design en wetenschap.

Als tip voor toekomstige ontwerpers wil Van de Kant nog wel iets kwijt: "Ik had al snel door dat ik met een paar vrienden van de opleiding op zoek moest gaan naar een werkplek. Daar kon ik veel efficiënter werken. Op de studio is er altijd wel iemand aanwezig met wie je kon overleggen en bespreken. Met z’n vieren konden we elkaar beter op weg helpen en sneller knopen doorhakken." Daarop voortbordurend maakt hij in september, samen met creatief broeder Peter Stekelenburg, een start met ontwerpbureau Studio Moan. "De eerste opdrachten voor het najaar zijn inmiddels binnen. De start als grafisch ontwerper had ook compleet anders kunnen lopen. Het roemruchtige zwarte gat ben ik daarom gelukkig nog niet tegengekomen."

Natura is genomineerd voor de Piet Bakker Prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een talentvolle student van de HKU. In oktober wordt het eindexamenproject daarom nogmaals geexposeerd in de Academie Galerie in de Utrechtse binnenstad.