Een fiets van gerecycled karton is voor iedereen betaalbaar
Nieuws

Een fiets van gerecycled karton is voor iedereen betaalbaar

donderdag 19 juli 2012 11:57

Izhar Gafni maakt een fietsframe van karton. De productiekosten liggen onder de 12 dollar.

Allereerst fiets je je met je fiets van karton flink in de kijker. Niet in de laatste plaats om de vorm: stoere spaken, kek kleurtje en een fijne stijl. En dan is ie ook nog verantwoord omdat het basismateriaal gerecycled karton is. En nee, hij wordt niet soppig in de regen. Het karton is waterproof.

De productiekosten van de kartonnen fiets bedragen tussen de 9 en 12 dollar. De aanschafprijs van een nieuw exemplaar hangt af van de prijs die leveranciers voor de nodige componenten vragen, maar ligt in totaal onder de 90 dollar. Goedkoop is op meerdere manieren een extra selling point. Een waardeloze fiets is niet aantrekkelijk om te jatten.

Op dit moment is er alleen een werkend prototype, gemaakt door Izhar Gafni. Hij kwam op het idee van een groene fiets vanwege alle transport in de kibboets Brur Hayil waar hij woont, in de Negev woenstijn in Israël. Zijn eerste probeersel leek nog het meest op een FedEx doos op wielen, zegt hij zelf.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Cool! Als-ie 'm nou voor 80 dollar op Kickstarter zet, wordt hij miljonair.

 

Knap dat het kan voor die prijs, want alleen de onmisbare onderdelen (remmen, ketting, zadel etc.) zou je hier toch niet onder de pak-m-beet ongeveer ± €30 kunnen inkopen (gegokt met natte vinger). Daar komt de marge van fabrikant, importeur én winkelier dan nog bovenop.

Of je met echt met absolute bodemkwaliteit genoegen nemen en er remmen opschroeven die er alleen opzitten voor de looks ;-)

 

Verantwoord? Als je ziet hoeveel lak en lijm hij nodig heeft om het 'gerecycled karton' zo te krijgen, kun je het niet meer echt verantwoord noemen...

 

Het kan nog best wel groen zijn in vergelijking met de huidige fietsen. Volgens mij is karton nog steeds goedkoper en groener geproduceerd als dat ijzer/staal/alu gesmeden en klaar is voor gebruik (lees: stookkosten, CO2 gebruik etc).

Lak en lijm en dergelijke zijn afhankelijk van op wat voor basis ze zijn niet de meest schadelijke dingen.

 

Duurzaam kun je in het geval van een fiets beter letterlijk nemen. Hoe lang gaat een metalen of koolstof fiets doorgaans mee? Jaren, als niet decennia. Je kunt onderdelen vervangen als die stukgaan, een stalen fiets kan gericht worden mocht hij ooit krom raken, enzovoorts. Een kartonnen fiets zal nooit die vorm van duurzaamheid kunnen bieden.

 

Jip ziet het goed. Het enige wat groen is aan deze fiets is de (vale) kleur.

 

Haha, lijkt me lastig op slot zetten. Vuurtje erbij of een schaar en het karton is weg.

 

Nieuwsbrief