Eerste indruk: 4K oled-tv van LG

Eerste indruk: 4K oled-tv van LG

24-09-2015 15:12 Laatste update: 27-04-2018 21:01

De twee tofste tv-technieken, 4K en oled, vinden elkaar in het nieuwste model van LG. Heb je nog 4000 euro over?

Is een tv eigenlijk wel 4000 euro waard? Het is een vraag die heel lastig te beantwoorden is. Net zoals sommigen een nieuwe auto van 25.000 euro aanschaffen, terwijl anderen in een tweedehandsje van 2000 euro rijden. Een tv is voor velen net zo belangrijk als een auto of smartphone, maar toch kopen de meesten een tv van rond de 1000 euro - meer willen ze er vaak niet aan uitgeven.

Met die ervaring klinkt de prijs van de nieuwste 4K oled-tv (55EG960V, 55 inch) van LG als een hele hoop geld, maar dat valt eigenlijk wel mee. De tv combineert namelijk de twee meest indrukwekkende technologieën van deze tijd: 4K en oled. Oled, dat vooralsnog alleen door LG op de markt wordt gebracht, is sowieso al een prijzige technologie. Combineer dit met de hoogste schermresolutie van tv's, 4K, en je hebt een absolute topper. Dan is 4000 euro best een aardig prijsje.

Oled en het hoge contrast

Dat 4K de toekomst is, weten contentaanbieders al langer. YouTube ondersteunt 4K, Netflix biedt 4K-series en -films aan en bedrijven als GoPro en drone-maker DJI brengen al een tijd 4K-producten uit. Om nog maar te zwijgen over onze dure smartphones, die sinds dit jaar allemaal 4K kunnen opnemen. Maar om die resolutie volop te benutten, heb je ook een 4K-tv nodig. Zo'n tv is al te koop voor 700 euro, maar dan zijn dan wel lcd-tv's.

Het verschil tussen lcd en oled is dat lcd werkt met een backlight dat alle pixels licht geeft. Als er op het scherm iets zwarts wordt getoond, dat geeft de zwarte kleur licht. Oled maakt gebruik van pixels die individueel licht kunnen geven. Bij oled kunnen pixels uit worden gezet, waardoor zwart écht zwart is. Dat zie je direct: het contrast op oled-schermen is gewoonweg fantastisch. Als je in een donkere woonkamer een film kijkt met veel duistere scenes, dan verdwijnt de tv gewoon in de lucht.

4K > full-hd

Ook het verschil tussen 4K en full-hd is met het blote oog goed waarneembaar, maar eigenlijk alleen als je er redelijk dicht op zit. Denk aan een paar meter. Het probleem is dat het verschil alleen te merken is bij 4K-content, zoals House of Cards van Netflix. Bij 4K kun je het aantal wenkbrauwhaartjes tellen, bij full-hd zien de wenkbrauwen er gewoon prima uit.

Dat is het grote verschil tussen 4K en full-hd: je ziet veel meer detail, wat bij films en series er echt voor zorgt dat je meer ziet. Je hoeft helemaal niet de wenkbrauwhaartjes of de rimpels te tellen, maar dat de tv dit mogelijk maakt zorgt er wel voor dat de beelden levensecht overkomen.

Maar is er dan veel 4K-content? Nee, eigenlijk niet. Tv ontvang je in full-hd, wat op een 4K-tv wordt opgeschaald naar 4K. Dit oogt lang niet altijd beter dan het beeld van je normale full-hd-tv. Wil je een uitzending via Uitzending Gemist terugkijken? Dan kijk je zelfs naar 342p, dat op een 4K oled-tv er werkelijk verschrikkelijk slecht uitziet. Vooralsnog heb je eigenlijk alleen profijt van 4K bij Netflix en YouTube, want kabelaars gaan voorlopig nog geen 4K-tv doorvoeren en Uitzending Gemist van NPO blijft de komende jaren ook steken op 342p.

Hij zweeft!

Het hele dunne oled-scherm staat op een voet van geborsteld aluminium die de tv in evenwicht houdt. In plaats van de aluminium voet direct aan de tv vast te maken, zoals in de vorige generatie oled-tv's van LG, is er nu een strook plexiglas gebruikt. Hierdoor lijkt het alsof de tv een in de lucht zweeft, wat tijdens het kijken heel prettig is. Aan de zijkant zijn allerlei ingangen te vinden, waaronder een usb-ingang en drie hdmi-ingangen. Laatstgenoemde is wel een beetje karig voor een tv van 4000 euro, want met een settopbox van je kabelaar, console en Chromecast zit 'ie al vol.

Het geluid valt een beetje in het niet bij de beeldkwaliteit. De regel is meestal: hoe dunner de tv, hoe slechter het geluid. Dat geldt grotendeels ook voor de nieuwe tv van LG. Als je Breaking Bad in 4K op je oled-tv kijkt, zijn de twee geïntegreerde Harman Kardon-speakers toch niet bevredigend genoeg. LG heeft tijdens onze test een soundbar toegevoegd, waardoor de beelden écht het geluid kregen wat ze verdienden. Kleine kanttekening: die soundbar kost ook nog eens 1000 euro.

Software en afstandsbediening

De 55EG960V draait op WebOS 2.0, een besturingssysteem dat behoorlijk goed werkt ten opzichte van andere tv-software. Bij WebOS krijg je een rij met allerlei apps en actieve vensters te zien. Je kunt verschillende apps installeren, zoals NPO, RTL XL, Paté Thuis, Spotify en Skype. Aan de linkerkant van de rij staan al je actieve vensters, waardoor je bijvoorbeeld tussen de live-tv van je settopbox en een Netflix-film kunt wisselen.

De kracht van WebOS zit 'm echter in de afstandsbediening. Richt het apparaatje op de tv en er verschijnt een aanwijzer waarmee je snel door de software navigeert. Met een handige home- en knopterug werkt de afstandsbediening op eenzelfde manier als een smartphone. Je hebt zelfs een scrollwiel om door alle Netflix-series heen te bladeren.

Liever oled dan 4K

Als de nieuwe 4K oled-tv van LG iets laat zien, is dat vooral oled weer indruk maakt. 4K is leuk, maar niet essentieel. Als je op dit moment een tv koopt, dan kun je beter je geld besteden aan een goede full-hd-tv en over een aantal jaar, als 4K helemaal is ingeburgerd, een goedkopere 4K-tv kopen. Want op dit moment hebt je gewoonweg te weinig aan de voordelen van 4K, ondanks het leuke 4K-aanbod van Netflix en YouTube.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor oled. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar wordt al wel in een rap tempo goedkoper. Dat laat bijvoorbeeld de EC930V zien, LG's 55 inch oled-tv van vorig jaar. Geen 4K, wel full-hd en een prachtig oled-paneel. Die werd in de markt gezet voor 3000 euro, maar is nu al voor ongeveer 1800 euro te verkrijgen.

We komen dus echt heel dicht bij betaalbare oled-tv's. Kun je nog een jaartje of twee wachten? Dan moet je dat vooral doen, want ook een twee jaar oude oled-tv blijft geweldig ogen ten opzichte van een nieuwe lcd-tv.

Lees ook:

Commentaar: 8K-tv? Daar gaan we weer...