Eerste indruk: B&O Play BeoPlay A9
Nieuws

Eerste indruk: B&O Play BeoPlay A9

vrijdag 12 oktober 2012 16:08

De BeoPlay A9 overstijgt zichzelf als speaker; het is een meubelstuk met klasse.

De insteek van B&O Play als submerk van Bang & Olufsen is simpel: B&O kwaliteit, betaalbaar voor een groter publiek. Dat doen ze tot nu toe heel aardig, met bijvoorbeeld AirPlay speakers als BeoPlay A3, A8 en Beolit 12. En hoewel ook hun V1 tv er mag zijn, heeft het Deense merk met de BeoPlay A9 hun kroonjuweel uitgebracht.

De A9 doet namelijk wat de beste apparaten van Bang & Olufsen doen: het begrip apparaat overstijgen. Het is een pronkstuk, klassiek en futuristisch tegelijk. Het is bijna meer een meubel waar toevallig heel goed geluid uit komt, dan een speaker met een mooi ontwerp. Dat gevoel van meubelstuk begint in goeie Scandinavische traditie al wanneer je de A9 uitpakt. Je treft een woordeloos, universeel begrijpelijke handleiding à la Ikea aan. Een mannetje legt me uit dat ik de poten in de A9 moet schroeven en het stroomsnoer moet aansluiten. Vervolgens moet ik een app downloaden en de A9 aanzetten. Binnen een paar minuten is de A9 klaar voor gebruik als AirPlay-speaker. Ik hoef alleen nog een plek te kiezen: in de hoek of vrijstaand. Aan de muur hangen kan trouwens ook; de positie moet je met een weggewerkt schakelaartje aangeven. Zo klinkt de bass altijd optimaal. 

Eenmaal aangesloten verandert er iets. Er komt geluid uit de A9, fabelachtig goed geluid, prachtig gebalanceerd met een brede bass en heldere boventonen. Maar waar vandaan precies is niet helemaal duidelijk. De A9 vult de kamer gelijkmatig met muziek, hoewel er recht voor de speaker wel een zekere sweet spot is. Dat spreidende geluid maakt dat de A9 zich als geluidsbron verstopt.

Je verwacht haast niet dat al dat geluid uit die schotel op drie poten komt. Maar onder de cover zijn een 8 inch woofer en nog vier speakers verstopt. Daar is ook ruimte voor want de schotel heeft een diameter van 70 cm. Op zijn pootjes reikt hij tot 91 cm hoog en vraagt dus wel wat ruimte.En vervolgens ga je aan die schotel wennen. Je loopt er voorbij en veegt zo nu en dan over de stippellijn aan de achterkant om het volume te regelen. Gewoon omdat het zo goed voelt. Maar het is geen apparaat meer. Het is een B&O, een aankoop die de redelijkheid overstijgt en vervolgens net zo lang bij je blijft als een dierbaar meubelstuk. Want dat is het immers ook. 

De luidsprekercover van de A9 is verkrijgbaar in de kleuren zilver, wit, zwart, rood, groen en bruin. Pootjes zijn gemaakt van eiken-, beuken- of teakhout. De speaker is vanaf volgende maand verkrijgbaar voor €1.999.

De BeoPlay A9 is vanavond te horen, zien en voelen tijdens Bright Night. Vanaf 20:00 uur in Pakhuis de Zwijger, kom ook! 

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief