Eerste indruk: Inkling
Nieuws

Eerste indruk: Inkling

dinsdag 15 november 2011 14:56

We hebben even moeten wachten op een review-exemplaar van de Inkling, maar hebben hem dan ook grondig getest.

De Inkling is een pen die je analoge tekeningen kan exporteren naar digitale bestanden. Via een import manager kun je naar Photoshop of Illustrator exporteren. Handig? Wij zoeken het uit.

Nu kan ik natuurlijk zelf wat in een boekje zitten krassen, maar beter is het om er een professional voor te vragen. Laat mijn zusje nu net illustrator zijn van beroep. Zij ging aan de slag met de Inkling.

De allereerste indruk is: 'wow'. Een pen waarmee je gewoon kunt schrijven op papier en vervolgens een online bestand van kunt maken zonder scanner of fototoestel. Hoe James Bond is dat? Het kleine zwarte doosje bevat de pen, de ontvanger die je bovenaan de pagina klikt, een usb-snoertje en reservevullingen voor de pen. Leg dat op tafel bij je volgende meeting en je maakt indruk. Zonder twijfel.

En de pen doet wat hij moet doen: je kunt ermee schrijven of tekenen, vervolgens digitaal importeren wat je op papier hebt staan. Enige nadeel voor mij als casual doodlemaker is dat je er dus wel om moet denken dat je de receiver bovenaan de pagina vastzet.

Voor de professional kleven er meer nadelen aan:
'De pen vind ik wat lomp. Toen ik er mee ging tekenen dacht ik dat 'ie veel dikker was dan die van mijn Cintiq (digitaal tekentablet), maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Ik denk dat het door het gewicht komt. Aan de achterkant is 'ie trouwens wel dikker, misschien ligt het daarom minder fijn in de hand. Persoonlijk vind ik een balpen niet zo lekker tekenen. Ik snap de keuze wel omdat het natuurlijk meer drukgevoelig is dan een fineliner, maar dan nog worden de lijnen al gauw heel dik waardoor ik door de bomen het bos niet meer zie. Een potloodvulling was prettiger geweest.

Bic, Inkling pen, Cintiq pen, Stabilo pen

Op de site van Wacom staat aangegeven dat de pen op 2,5-5 mm nauwkeurig is. Dat zal wel ongeveer kloppen. Het is denk ik afhankelijk van wat je er mee wilt of dat erg is. Voor mij is het wel heel vervelend. Ik teken vrij kleine poppetjes en dan kan het dus zomaar zijn dat een oor ergens in de lucht zweeft of midden in het gezicht geplakt zit. Als je groter tekent of heel grove schetsen maakt is
het wellicht niet zo'n probleem.

De blauwe lijn is de Inkling, de zwarte de scan

Zelf vind ik de voordelen (je hebt het gelijk digitaal) niet opwegen tegen de nadelen (lompe balpen, niet accuraat genoeg voor mij). Ik zou namelijk zo veel moeten nabewerken voor dat ik het naar een klant kan sturen dat ik sneller eventjes kan scannen. Je kunt de schetsen ook exporteren als vectorbestand maar dan heb je zo veel anchorpoints dat het mijns inziens niet een werkbaar bestand is.

Vector, Photoshop document, scan

Andere observaties:
- importeren kost best even wat tijd, vergelijkbaar met scannen.
- de software is onoverzichtelijk, vreemde iconen, complete filetree links.
- De software zet je documentinstellingen in Photoshop op 'inches' iedere keer dat je tekeningen importeert. Echt enorm irritant.
- soms neemt 'ie gewoon helemaal niks op, je moet goed op het lampje letten of die oplicht bij iedere penstroke. Ik let liever op mijn tekening als ik zit te tekenen.
- importeren gaat lang niet altijd probleemloos; ik heb wel eens dat 'ie niets importeert, de verkeerde tekening of maar een deel van de tekening terwijl ik het in de sketch manager wel in zijn geheel zie.'

Dat bracht mij dan ook weer enorm aan het twijfelen. In welke situatie wil ik eigenlijk mijn krabbels digitaliseren? Als ik tijdens een presentatie mijn krabbels live op een beamer zou kunnen krijgen, was het een goede tool. Dat kan helaas niet. Mijn volledige aantekeningenboek in Evernote of Google Docs zou ook handig zijn, maar daarvoor heb ik nog wel erg veel handmatige handelingen nodig.

Ik houd Wacom dan ook goed in de gaten als het gaat om dit soort ontwikkelingen, maar voorlopig is het voor de professional niet accuraat genoeg en voor de casual gebruiker te veel werk. Maar wellicht dat ik een beroepsgroep over het hoofd zie. Waarvoor de nauwkeurigheid niet zo belangrijk is en gewoon met balpen kunnen werken wel. Suggesties?

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Alternatieven als de Livescribe zouden hierin ook meegewogen mogen worden. Is dan wel niet specifiek ontwikkelt voor tekenaars maar het apparaatje is wel uiterst nauwkeurig...

 

Als er een pen komt die ik direct met mijn tablet kan gebruiken, koop ik hem meteen.

 

Gewoon dit:
www.puresven.com

+ een scanner

 

ik heb hem zelf. er blij mee! werkt zeer goed. even wennen dat je in lagen kan werken, maar zeker de 3 maanden wachten waard

 

Ik heb de inkling ook overwogen maar heb gekozen voor de LG lsm 100 muisscanner. Binnen 1 minuut je pentekening , schets of tekst ingescaned en bruikbaar! Up to A3 En dat voor nog geen 9 tientjes.

Roy

 

Goede review. Thanks.

Ik kan me voorstellen dat het handig is om notities digitaal mee te kunnen opslaan. Maar dan zou het importeren op z'n minst sneller en wireless moeten gaan. Wie weet dat een versie 2 wel helemaal bruikbaar wordt.

 

Heel goede review! Eindelijk wordt een 'penhadget' door iemand bekeken die weet wat er mee te doen en dat goed weet te beachrijven. Wordt zo moe van reviewers die geen pen weten vast te houden en dan een paar krabbels neerzetten voor een zogenaamde review. Ik heb al twee TabletPC's versleten en wacht op een ideale Ive cream Sandwich schetstablet. Zoals de HTC Flyer, Samsung Note of misschien een Lenovo. Hoop dat jullie daar eens naar willen kijken en een net zo degelijke kijk willen bieden.

 

k heb hem ook en hij is leuk. Door de gebreken die terecht naar voren komen in de review (complimenten) denk ik dat dit product gaat floppen. Een combinatie van livescribe en de inkling maakt in mijn ogen goede kansen. Een fijn alternatief voor de balpen zou ook zeer welkom zijn, rollerball of fineliner bijvoorbeeld.
De drukgevoeligheid is overigens nauwelijks bruikbaar, alleen in illustrator als je de lijndikte aanpast...

Leuk detail voor windows 7 gebruikers, hij is als muis te gebruiken ;) (groot gemis is een knop voor rechtermuisknop...

 

Als creative director kan ik snel mijn ideeën ruw weg schetsen en deze digitaal delen met collega's en/of klanten.
Met name tijdens meetings waarbij teamleden niet aanwezig zijn kun je snel aantekeningen (lees schetsen) digitaal delen.
Waar voorheen moleskin notes werden uitgescheurd/ingescand/gekopieerd blijft deze nu on-getrashed en maagdelijk.

Top device die inkling, maar ben het wel eens met de review kritische notes als het gaat om penstrokes, dikte pen (liever een staedler tip) en het feit dat je de player (schets filmpje) niet kan exporteren als een MP4

Het duurde even maar dan heb je wel wat voor een zeer aantrekkelijk bedrag!

 

Nieuwsbrief