Exclusieve fiets met gerecycled frame

Exclusieve fiets met gerecycled frame

09-12-2011 07:23 Laatste update: 12-03-2019 12:16

Als je de fietsen van Moosach ziet, is het moeilijk te geloven dat er onder het flitsende design een frame van 30 jaar oud zit. De oplage is zeer beperkt.

'Wij stammen allebei uit de jaren 70, dus we hebben deze fietsen als nieuw voorbij zien komen', zegt Robert van de Wiel (geen grapjes over de achternaam, a.u.b.). Samen met zijn kompaan Jeroen van IJzendoorn begon hij het fietsmerk Moosach, vernoemd naar een Duits dorpje in de buurt van München waar hun idee ontstond.

De frames van de oude wielrenfietsen vinden ze over heel het land, vaak in vervallen schuurtjes onder een dikke laag stof. Nadat alle lak eraf is gehaald, wordt het frame helemaal gecheckt op haarscheurtjes en roest. 'Daar sneuvelen helaas nog een aantal frames, maar je kunt er dus zeker van zijn dat het frame in perfecte staat is', zegt Robert.

Jaarlijks worden er maximaal twaalf Moosachs gemaakt. Zo houden de heren de fietsen exclusief en zo zorgen ze er ook voor dat ze voldoende tijd hebben voor hun online marketingbureau Factor Tachtig.

Ze maken de fietsen uit liefde voor design en de frames, en om variatie te hebben op hun computerwerk. Elke fiets is zo uitgevoerd dat door middel van het omdraaien van het achterwiel gewisseld kan worden tussen een fixed gear en een 'gewone' vrije loop trapaandrijving.

Vanaf een schappelijke €1500 euro kan je de nieuwe eigenaar worden, te koop zijn nu de Strike en de Silver Surfer. Al mag je er best nog een nachtje over slapen. 'Want het doet ons best wel zeer om ze weg te doen.'

De laatste jaren zijn er meerder van dit soort kruisingen tussen de race- en stadsfiets op de markt verschenen, zoals de SuperMetro van Koga en de Primarius Artisan, ook merken van Nederlandse bodem. Meer hierover in de Bright #43 die op 21 december verschijnt.

De Strike

De Silver Surfer