Kantoor-ei zoekt nieuwe locatie
Nieuws

Kantoor-ei zoekt nieuwe locatie

donderdag 11 februari 2010 15:33

Een minimalistische, multifunctionele, mobiele unit nodig? Denk eens aan de blob VB3.

Schoppen tegen de locale stedenbouwkundige regelgeving, dat kan ook op een slimme, chique manier. Het designbedrijf Xfactoragencies, agent voor MDF Italia en Established&Sons, wilde een uitbreiding van het kantoor. Hiervoor werd het Mechelse architectenbureau dmvA te hulp geroepen. ‘Onze opdrachtgever, Rini van Beek, werkt in een kleine tipi-woning, gelegen aan een klein meer in een bos', vertelt Tom Verschueren, een van de architecten. ‘Het leek ons toepasselijk om daar tussen de bomen een unit te ontwerpen met een organische vorm.' Een soort kantoor-ei werd bedacht, gedoopt blob VB3.

Het witte, polyester gevaarte, zo'n 3000 kilo schoon aan de haak, houdt het midden tussen een dinosaurusei en een ruimteschip. Stel je een soort studentenversie van de Loftcube van Werner Aisslinger voor, maar dan aaibaar.


De blob VB3, die overigens niet kan rijden maar met een kraan verplaatst moet worden, kan door een mechanisme openklappen. Binnenin bevinden zich een kitchenette, badkamer met douche en slaapnis. Opslagruimte is gecreëerd door de talloze nissen die het karkas vormen van het bouwsel.

Een enthousiaste publicatie in de krant De Standaard resulteerde in een bezoek van de Belgische bouwpolitie. Die het project beschouwde als een omzeiling van de bouwvergunning. Waarna het hele feest niet doorging. Rini van Beek van Xfactoragencies besloot evenwel onverdroten de bouw door te zetten. Thomas Denturck, die tijdens een stage bij Atelier Van Lieshout (AVL) al met polyester werkte, voerde het project in achttien maanden uit. Opdrachtgever en de architecten zien het project als ‘vrijheidssymbool', een statement tegen de stedenbouwkundige regelgeving.

Wat gebeurt er nu verder met het bouwwerk? Dat wordt tijdelijk op het kunstenterrein de Verbeke Foundation in Steneke, nabij Antwerpen, geplaatst. Dit voormalige transportbedrijf, waarvan de loodsen zijn omgebouwd tot expositieruimten, zal de blob er de komende maanden toegankelijk maken voor publiek. Eind juni vindt er een veiling plaats. Dus wie nog een plek over heeft in de tuin: hou de website van de Verbeke Foundation in de gaten. Ik hoop eigenlijk dat dat een kunststichting zal zijn. De blob VB3 verdient een permanente reizende expositie.

Reacties

Hallo Annemiek , das wel een erg late echo... Reeds 9-1-2010 op Fubiz.net. Je kan beter "Cocoon shower" overnemen, die is namelijk van 8-2-2010. Succes

 

Here comes the blobbb!

 

Ben je op zoek naar <a href="http://www.opslagruimte-venlo.org/">Opslagruimte Venlo</a>? Wij hebben alle aanbieders van opslagruimte in de regio venlo voor u online gezet. Bekijk ze online op onze website.

 

Nieuwsbrief