Kurkdroog in een wolkbreuk
Nieuws

Kurkdroog in een wolkbreuk

donderdag 11 oktober 2012 10:22

Alsof je een forcefield om je heen hebt. Zo wijken de regenbuien voor in je in de Barbican galerie in Londen.

Ik besefte me laatst hoe lang het geleden is dat ik zeikenat geregend ben. Ik kan de buien meestal mijden omdat ik met de auto of het OV reis en stukjes van meer dan 5 kilometer dus zelden op de fiets of lopend afleg. Maar ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe het voelt om je benen op de trappers te hebben en elke keer als je knie omhoog komt die natte spijkerbroek te voelen kleven.

Een regenpak was een claustrofobisch, zweterig alternatief voor wat ik eigenlijk wilde: een forcefield. Een methode om de wolken op te doen lossen, of een transparante fietstunnel van Groningen naar Zuidhorn. Ik vermoed dan ook dat de Rain Room-installatie van Random International in de Barbican in Londen me een heerlijk gevoel van controle zou geven.

Terwijl je een regenbui voor je neus instapt, verdwijnt namelijk plots de neerslag rondom jou. Overal om je heen zie je regendruppels naar de aarde snellen, maar je wordt niet nat. De truc bestaat uit sensoren die kijken waar je bent en exact de watertoevoer plaatselijk regelen. In plaats van 'olieverf op doek' leest de beschrijving van dit werk dan ook: water, tegels, kleppen, drukregelaars, software, 3d tracking cameras, houten frames, stalen balken, hydraulisch management systeem en stalen vloerdelen.

Rain Room at the Barbican from rAndom International on Vimeo.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Gaaf, alleen zie in de video nog niet echt dat wanneer je beweegt de regen boven jou stopt..

 

Kan de regen bijna ruiken.

 

Mooie installatie, vooral het geluid lijkt me fantastisch.

 

Nog bedankt voor de tip! Ik was dit weekend en Londen en heb dit gister gezien, erg tof! Moest wel 1,5 uur ervoor in de rij staan, maar hoorde dat het in het weekend nog een stuk erger was. Was een erg tof concept, mooi met dat licht ook. Je ziet overal om je heen regen vallen, maar je blijft zelf (op een paar verdwaalde druppels na) droog.

 

Nieuwsbrief