Met Qleek maak je digitale media weer tastbaar

Met Qleek maak je digitale media weer tastbaar

22-05-2014 09:50 Laatste update: 28-04-2018 05:47

Leuk, digitale media, maar het heeft ook nadelen. Qleek maakt je muziek en bestanden weer tastbaar.

Vergelijk vandaag met een dag van 10, 20 jaar geleden. Je zet muziek op: je kunt nu kiezen uit alle nummers, maar moet wel eerst een app openen, waar je vroeger alleen maar op play hoefde te drukken. Foto’s versturen is nu makkelijker dan ooit, maar zo tastbaar als een envelop kiekjes is het niet.

Parijse ontwerper Ismail Salhi zat een tijd terug met vierkante ogen voor zijn computer en kwam erachter dat hij zelfs via dat scherm moest om wat muziek te draaien. Hij verlangde plots terug naar die simpele tijd waarin je doodmoe gewoon een plaat opzette, en niet met kabeltjes en apps in de weer hoefde. Al is het natuurlijk wel ontzettend handig dat je nu waarschijnlijk een veel grotere muziekverzameling hebt dan toen.

Om die twee werelden samen te brengen heeft hij Qleek ontworpen, een ‘brug tussen het fysieke en het digitale’. Qleek is een systeem dat werkt met zogenaamde Tapps: zeshoekige houten plaatjes waar je muziek, series of foto’s op zet. Het idee is simpel: je legt zo’n Tapp op de Qleek-speler, en je digitale content wordt direct afgespeeld.

Zo heb je de voordelen van digitale media, met de voordelen van fysieke media: alles is tastbaar, afspelen is zo simpel als een Tapp neerleggen. En delen met vrienden is ook simpel, bovendien zien de Tapps er fraai uit, Salhi stelt zich voor dat je de Tapps in patronen aan de muur hangt. Het sympathieke idee staat nu op Indiegogo, waar het met 24 dagen te gaan al op de helft van het doel van 70.000 dollar is. Goedkoop is Qleek niet: 249 dollar voor een Qleek met vijf Tapps.