Opvouwbaar spatbord met illustraties
Nieuws

Opvouwbaar spatbord met illustraties

zaterdag 29 december 2012 11:07

De fendor bendor is een spatbord die in je zak past. De nieuwe editie is bedrukt met graphics van Nederlandse illustratoren.

Wie een kek fietsje heeft, wil hem niet volschroeven met allerlei plastic prullaria zoals een achterdrager, snelbinders of jasbeschermer. Wie op zijn fiets wel eens door de regen overvallen wordt (iedereen dus) weet welke remstreep je op je rug hebt staan zonder achterspatbord. De Nederlandse FendorBendor is een opvouwbaar spatbord voor precies die fietsers die geen spatbord willen. Anders dan een opklikspatbord van een mountainbike zet je hem alleen op je fiets als het echt nodig is. De rest van de tijd zit hij klein opgevouwen in je wielertrui, tas of kontzak.

Fendor Bendor is een uit een vel gereycled kunststof (polypropyleen) geknipt vormpje dat door slim buigen zijn stijfheid krijgt. In uitgevouwen vorm is het een stevig spatbord dat - anders dan de kleine Ass Saver - een bijna volwaardig spatbord vormt. Terwijl je hem toch kunt terugvouwen tot een pakketje dat lichter en dunner is dan je telefoon en nog steeds in je achterzak past. Waar je ook die telefoon in kunt bewaren, omdat die met de FendorBendor schoon en droog blijft.

FendorBendor is in bijna één avond bedacht door industrieel ontwerper Olaf Wit: "In november 2010 was er een evenement bij FabLab Utrecht (Protospace), waarbij het het idee was om die avond een produceerbaar ontwerp te maken, gemaakt met een van de aanwezige machines aldaar. Ik wilde al een hele tijd een "wegwerp" spatbord maken. Na begonnen te zijn met een ding waarmee je een krant tot spatbord kon maken (werkte toch niet helemaal), kwamen Remko Siemerink en ik op de basic versie van de Fendor-Bendor. Eigenlijk was vanaf toen relatief weinig doorontwikkeling nodig, al zijn er aardig wat finishing touches geweest, en is het product eigenlijk nog continu in ontwikkeling."

De laatste ontwikkeling is dat Wit de Nederlandse illustratoren Saskia Haex en Baschz vroeg om speciale winteredities te maken. Dat levert een vrolijke wit bordje met pink pentekening en een zwart-wit winterlandschap op. Kost 15 euro. De samenwerking tussen WIT industries en kunstenaars is een voortzetting van de wielsets voor fixies wat ooit het begin van WIT industries vormde. "Samenwerking is belangrijk. Niet alleen voor ontwerpen maar ook voor het produceren en distribueren. Het project van de Art Series-wielen gaat voornamelijk om samenwerking. Kunstenaars krijgen via Koga een ongebruikelijk platform met wereldwijde publiciteit, en ik heb pret voor 10 omdat ik kan samenwerken met kunstenaars."

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

En na het gebruik onder de modder terug in je jaszak?!

 

Of je koopt gewoon een Nederlandse fiets die al sinds mens heugenis met een spatbord wordt uitgerust. Ik snap die fad rond fixies niet zo, wilt iemand het mij uitlegggen?

 

MIJN GOD.. Bestaat er al een award voor het meest nutteloze hipster-esque ontwerp van het jaar? Ik weet wel welke ik zou nomineren..
Ik zeg het niet gauw, maar dit ding is echt complete stierenpoep.
En dan wordt het het hele ontwerpgebeuren ook nog eens vergezeld van zo'n hijgerig verhaaltje over een unieke samenwerking tussen verschillende 'kunstenaars' terwijl ze zo'n wanproduct de wereld in hebben geslingerd.

 

Kulverhaal.

 

Als er iets rammelt aan je fiets is het bijna altijd (onder andere) je spatbord. Spatborden verzamelen vuil (dat is hun werk) waardoor je fiets zwaarder gaat lopen en sneller gaat roesten. Ik ga niet met een Fendor Bendor in mijn zak rondlopen (zo klein is'ie niet), maar het ding werkt wel echt perfect en ik ken geen spatbord dat zo gemakkelijk te bevestigen is op elke racefiets (waar meestal geen beugeltjes op zitten).

 

Wat is een 'Nederlandse' fiets?

 

'Ik denk dus ik ben' is hier geworden 'ik schop tegen alles wat ik niet snap dus ik ben'. Ga even ergens anders mopperen. Toevallig zijn er mensen die fietsen op apparaten zonder spatbord, licht, versnelling, en zelfs terugtraprem. Waarom? Tja geen idee.

Het feit dat voor nu nog onbekende doelgroepen ontwerpen worden gemaakt maakt ons land wel een van de meest innovatieve. Dutch Design is niet voor niets een wereldwijd begrip geworden. Het is een denkwijze. Maar leg dat maar eens uit aan Batavus Droogstoppel.

 

Gaat niet werken.
Omdat je hem telkens opvouwt gaat deze al vrij snel scheuren op de vouwlijnen.

 

Eeuh, gebaseerd op? Ik gebruik het vorige model inmiddels al een jaar of twee, vrij intensief. Van scheuren absoluut geen sprake.

 

Ongelooflijk, wat kun je je druk maken over een spatbord, dat goed is ontworpen en ja hij wordt vies, maar oh hij kan ook in je tas... By the way polypropyleen heeft de eigenschap dat het op de vouwnaden steeds sterker wordt. Je moet iets wel zeker weten voordat je een stierenpoep (goeie!) comment schrijft!!!!

 

Nutteloos zolang je alsnog smerig wordt aan de voorzijde door je voorwiel zonder spatbord.

 

Opinions are like assholes, everybody has one. Wat dat voorwiel betreft, tja. Puntje. Maar het hierom nutteloos noemen, enigszins overdreven. Als je in een stortbui helemaal niet nat wilt worden, dan pak je maar de tram.

 

Nieuwsbrief