Peugeot van papier (van binnen dan)
Nieuws

Peugeot van papier (van binnen dan)

donderdag 20 september 2012 13:15

Leren, stoffen of kunststof bekleding in de auto? De Hybride Onyx van peugeot heeft een interieur van oude kranten.

We gaan het dit keer gewoon niet hebben over het raceuiterlijk en de hybride motor van de conceptcar Onyx van Peugeot. Want deze keer zit het meest bijzondere in het interieur. Dat is gemaakt van oude kranten. 

Licht grijs gemeleerd materiaal geeft het interieur strakke lijnen die ook aan de zakeljkheid van een maatpak doen denken. Vooral de achterwaarts gerichte blik in het interieur ziet er bijna uit als architectuur. Meer dan de vorm is het materiaal interessant: newspaperwood. Wij kennen het als kranthout, gemaakt van samengeperste overgebleven edities van nieuwsbladen en te verwerken als hout. Naast lettertjes op het vlak zie je bij de zaagsnedes zelfs lagen zitten, als de jaarringen van hout.

Zo ver is het gekomen sinds 2008. Toen spotten we Design Academy afstudeerder Mieke Meijer met haar kranthout op de Dutch Design Week. Met designlabel Vij5 zijn er diverse meubels van kranthout gemaakt. Dit is de eerste keer dat het hout in een auto verwerkt wordt. De Peugeot is voor het eerst te zien op de Paris Motor Show op 29 september.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Ik associeer het eerder met papier-maché dan met hout (neem aan dat de laatste foto niet van Peugeot is).

 

Opvallend dat de link "Onyx" naar een verhaal leidt dat heel anders dan hier geschreven wordt. Het gehele interieur is namelijk bekleed met VILT en alleen het dashboard is gemaakt van geperst papier!
Zeker journalistiek bij Windesheim gestudeerd...?

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Als je op de link Vij5 klikt lees je dat in het interieur carbon, vilt en kranthout is gebruikt. Het kranthout bedekt de deuren, het dashboard en het element om de stoelen heen. 

 

Nieuwsbrief