Rokers onder vuur
Nieuws

Rokers onder vuur

vrijdag 08 juli 2011 13:41

Roken uitsluitend op doktersrecept in IJsland, blanco sigarettenpakjes in Australië.

Siv Fridleifsdottir houdt niet van sigaretten, de IJslandse minister van Volksgezondheid wil binnen tien jaar haar land rookvrij maken, zo meldt The Guardian. Als haar voorstel bijval krijgt in het IJslandse parlement, kan je in de toekomst alleen nog maar sigaretten krijgen via de dokter. En alleen als je verslaving is aangetoond. (Dus jeugd van IJsland: jullie hebben nog tien jaar om verslaafd te worden.)

IJsland is ook geïnteresseerd in het Australische voorstel om sigaretten alleen nog maar in een blanco verpakking te verkopen. Dat voorstel maakt in Australië een grote kans om woensdag te worden aangenomen. Op deze manier wil het land het ‘glamour’-imago van het roken afhalen. Tabaksproducent Philip Morris heeft inmiddels met een miljardenclaim gedreigd.

Terwijl een blanco pakje ook aantrekkelijk kan zijn. Met viltstift en kleurpotloden knutsel je zo je eigen hippe pakje in elkaar. Het sigarettenpakje als een canvas van je persoonlijkheid. En als je een pakje per dag rookt, heb je al snel genoeg voor een expositie. Je zou er bijna van gaan roken.

In Servië verandert er voorlopig niets: daar staat nog steeds op de ene kant van het pakje ‘Roken is dodelijk’ en op de andere kant ‘Een roker is nooit alleen’.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Gister toevallig The insider gezien. Die tabaksfabrikanten zijn een stelletje leugenachtige mafia boefjes.

 

Kom op zeg. Tuurlijk zijn die tabakshandelaren bloedzuigers, maar er zijn ook verslaafden. Ik ben er eentje. Uiteindelijk moet het gewoon wettelijk worden vastgelegd dat roken verboden is. Geen gezeur over wanneer wel en wanneer niet. Het is gewoon een drug, niet meer en niet minder.

Het zuigt om te stoppen met roken. Vooral als de kat op het spek gebonden wordt. Die verslaving is een bitch.

Maar ja wil het niet rokend Nederland bijvoorbeeld de 7 miljard inkomen dat de staat dan misloopt dan gaan compenseren?

Mensen, roken is geen keuze omdat het een verslaving is. En de verslaving slaat sneller toe dan bijvoorbeeld heroïne. Dus als we in Nederland er echt van af willen moeten we het gewoon totaal verbieden.

 

Geen 7 miljard accijns, maar 2 miljard, <a href="http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/04-03-2011/">toch...?

Dat gaat volgens sommige berekeningen ruim op aan de extra kosten voor de gezondheidszorg. Maar: alléén in de periode dat rokers leven. Er kan daardoor per saldo 1,5 miljard per jaar "verdiend" worden doordat rokers gemiddeld gezien eerder dood gaan. En daardoor 600 miljoen besparen op gezondheidszorg op oudere leeftijd, en bijna 1,2 miljard minder uitkeringen aan AOW en pensioen, volgens sommigen.

 

Breinpijn, wat een onzin. Ik rook ook maar verslavend, dat valt allemaal wel mee. Het is de gewoonte waar je "verslaafd" aan raakt. Dat is toch echt totaal anders en minder erg dan heroine.

Mensen die roken moeten geen excuses maken. Elke sigaret die ik opsteek is 100% mijn keuze, ik kan het ook laten.

Neemt niet weg dat ik een beetje moe wordt van de hetze tegen het roken.

 

Ik kan er weinig mee hoor, maar ik vond het wel een grappig lijstje dat ik vanochtend tegenkwam in de Volkskrant:

<cite>Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vroeg in 2009 een panel van 19 experts drugs te rangschikken naar giftigheid, verslavende werking en maatschappelijke schade. De ranglijst: 1. Crack, 2. Alcohol, 3. Heroïne, 4. Tabak, 5. Cocaïne, 6. Methadon.</cite>

<a href="http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporte... onderzoek</a> stelt ook:

<cite>De legale drugs alcohol en tabak worden door de experts als schadelijker beoordeeld dan veel van de beoordeelde illegale drugs (behalve heroïne en crack). Dit geldt voor de Totale schade op zowel populatieniveau als op individueel niveau;</cite>

 

Ik kan er weinig mee hoor, maar ik vond het wel een leerzaam lijstje dat ik vanochtend tegenkwam in de Volkskrant:

<cite>Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vroeg in 2009 een panel van 19 experts drugs te rangschikken naar giftigheid, verslavende werking en maatschappelijke schade. De ranglijst: 1. Crack, 2. Alcohol, 3. Heroïne, 4. Tabak, 5. Cocaïne, 6. Methadon.</cite>

<a href="http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporte... onderzoek</a> stelt ook:

<cite>De legale drugs alcohol en tabak worden door de experts als schadelijker beoordeeld dan veel van de beoordeelde illegale drugs (behalve heroïne en crack). Dit geldt voor de Totale schade op zowel populatieniveau als op individueel niveau.</cite>

 

Ik denk dat mensen gewoon wat meer vrijheid moeten krijgen, al die verboden op alles, ik wordt er helemaal gek van.

 

of juist iederéén daar aan het sigaretteninfuus en de accijns gebruiken om de icesafeschulden af te lossen?

 

Ik rook graag. En ik weet dat ik mijzelf vergiftig, eerder doodga, mijn omgeving tot last ben, eerder en meer ziektes oploop, mijn baas beroof van werktijd, mijn collega's naai, het enorm stinkt, het bakken met geld kost en er dus geen snars mee opschiet. Het is enkel negatief, het roken. En toch blijf ik het doen. Moet ik tegen mijzelf beschermd worden? Mag je het mij verbieden? Heb ik het recht om te roken, of heeft de overheid het recht om mij, en mijn omgeving, te beschermen? (het programma 'de rekenkamer' heeft onlangs berekend dat de roker de overheid 2 miljard per jaar oplevert)

 

Nou ja, "slechts" <a href="http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/04-03-2011/">ande... miljard per jaar</a> (zolang de gemiddelde roker tenminste eerder dood blijft gaan).

 

Als je rookt heb je al snel 98,5 procent kans om daardoor geen kanker te krijgen. Dat is niet angstaanjagend genoegd zodat de schade door meeroken is uitgevonden, waar de kans op enige schade helemaal niet meer te berekenen is. Maar ja, mensen laten zich nu eenmaal te gemakkelijk door angst leiden.

 

Als ik 98,5% kans zou hebben om niet de loterij te winnen, dan zou ik elke dag meespelen...

 

En die 2,5% kans is gebaseerd op rokers die langer dan 20 jaar een pakje per dag hebben weggepaft... Bij lagere aantallen per dag is er geen verband aangetoond... Er zijn maar weinig mensen die de feiten precies kennen. En in die feiten is ook niemand meer geïnteresseerd want het is een voldongen geworden dat roken slecht is.

 

Nieuwsbrief