Special: Interieur Kortrijk

Special: Interieur Kortrijk

24-10-2012 15:20 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Tegelijk met de Dutch Design Week is de beurs Interieur in Kortrijk. Ingeborg biedt een blik op het internationale en Belgische aanbod.

De Belgische designbeurs Interieur in Kortrijk staat bekend als een echte handelsbeurs. Met de nieuwe directeur Lowie Vermeersch - voorheen designdirecteur van auto-ontwerper Pininfarina en in de kleine textielstad Kortrijk geboren - is een nieuwe weg ingeslagen. Voor het eerst is er een nevenprogramma in de stad (Buda Island) dat vaak het leukst is voor ons consumenten. Ook is er oog voor jong talent. Maar gelukkig is er nog steeds veel business to business te zien. Dat voorkomt teleurstellingen vanwege prachtige ontwerpen die slechts een prototype blijken te zijn. Van de meeste mooie ontwerpen hier kun je gewoon zelf een exemplaar aanschaffen. Een blik op Belgisch design, aangevuld met het mooiste wat we konden vinden.

Werkplekken

Alain Gilles is in België gekroond tot Designer van het Jaar en heeft zijn eigen podium. Daarop een tweetal oplossingen om een beetje privacy op je laptop te hebben. Het vilten huisje dat je op je bureau plaatst, dempt ook het geluid. De variant voor aan de muur doet denken aan een openbare telefoon en moet verleiden tot staand werken. Bij het witte bureau Strates van Mathieu Lehanneur voor het nieuwe Belgische label Objekten zijn de poten direct de lades om spullen in op te bergen. Het derde bureau biedt ruimte voor allerlei kleine frutsels die je niet hoeft op te ruimen als je klaar bent. Je doet gewoon de deuren dicht. Het laatste werkplekje is de Koloro desk and chair van Torafu architects.

Verlichting

Bijna alle armaturen op de stand van het Belgische TossB maken hebberig. De lamp die als een buitenaardse spin in een hoek hangt met de naam Stretch, ontworpen door Alain Monnens, is mijn favoriet.

Het Finse bedrijf Tunto presenteert collectie slanke led-lampen met slimmigheden. De bediening van de staande lampen zit onvoelbaar verwerkt in het fineer, bij aanraking verklappen drie lampjes hoe je hem aan/uit en harder/zachter zet. In de serie waarbinnen je ook gebogen wandlampjes en plafondlampen met dezelfde vormtaal vindt, zit ook een bureaulamp met ingebouwd en vooral ook onzichtbaar oplaadstation voor je smartphone. Dat gaat volgens het eveneens Finse PowerKiss principe.

De naam Propeller zegt eigenlijk alles over deze plafondlamp. Het asymmetrische met wit textiel omtrokken vleugelprofiel zorgt niet alleen voor een mooi lichtpatroon. De vleugel draait desgewenst en werkt dan als ventilator. Luftumwalzen noemt de Duitse fabrikant Serien dat, en dat zien we met die enorme trage vleugel helemaal voor ons.

Nymphea door Vaulot&Dyevre is een aan het plafond hangende lamp die verlicht vanaf de bodem. De Scraplights zijn gemaakt van honingraatkarton waardoor er interessante figuren op de muren ontstaan. De Plug lamp biedt een oplossing voor je oplader.

Ook de Nederlandse Fonckel One, te koop in de Bright webshop, is van de partij.

Belgisch design
Een van de leukere Belgische merken is Mookum. Die naam heeft niets te maken met het Nederlandse Mokum (Amsterdam) maar betekent volgens de Belgen 'thuis' in de Joodse taal. Met tien jaar ervaring in het begeleiden van het proces van ontwerp tot productie helpt Mookum sinds kort zelf ontwerpers met hun product de markt op. Een bijzonder businessmodel is dat het platform ook consumenten tot dienst staat: wie een goed productidee heeft, wordt de markt op geholpen, wie een ontwerpprobleem heeft kan een ontwerper vragen een product te ontwerpen. De door hun verkochte MyFirstLaptop is alvast een hit.

Het label Atelier Belge verkoopt vooral werk van jonge ontwerpers. Allemaal hebben ze op een of andere manier connectie met Belgie. Atelier Belge verzorgt de productie en promotie maar doet dat op een iets andere manier. Royalties liggen hier op 10% in plaats van de gebruikelijke 5% voor de ontwerper, fijn om als consuemnet te weten dat het goed zit. Het aanbod van producten is breed, van Bakzit voor op je bierkrat, een tapijt van opgedeeld Belgie en een kast volgens het "no screw no glue" principe .

Ook Dark is een merk om in de gaten te houden. Het kindertafeltje Animal door Quentin de Coster laat zijn hoofd hangen zodat je er je krijtjes en stiften in kunt bewaren. Productnamen als Herbert, Jos en Gaston verklappen de Belgische komaf. Een van de bekendste ontwerpersvan België Arne Quinze heeft de sprookjesachtig lamp Oblivion op zijn naam staan. Lamp Boky viel mij op, en de Spacebot is wel heel cute.

Beurstands en inrichting
En hoe was het gesteld met het interieur van Interieur? Het hallencentrumXpo Kortrijk is niet al te groot en bestaat uit een zestal hallen waarvan er één een geel stalen vakwerkdak heeft en één houten kolommen die als een bloem naar het dak openen. Mijn complimenten voor de vormgeving van de tijdelijke eetcafeetjes. Hoe je met karton of een paar witte doeken van een stel tafels gezellige zitplekjes maakt. De beste beursstand is wat mij betreft die van Deltalight. Een zwevend ruw wit blok trekt de aandacht. Waar het om draait krijg je pas te zien als je binnen loopt en je hoofd omhoog draait. Achter de gaten in het witte blok zijn de armaturen vrij sober op een rij opgehangen.

De Interieur card maakt het handig informatie over de spullen die je interessant vond te verzamelen. In plaats van dat je met een steeds zwaarder wordende tas papieren folders de beurs afstruint, kan dat nu met een pasje op creditcard formaat. Bij een interessante stand houdt je de kaart tegen een Getyoo punt, waarna links naar dat product op je kaart verzameld worden. Thuis log je in en kun je alles rustig nalezen.

Interieur vindt tegelijk plaats met de Dutch Design Week in Eindhoven: je kunt er nog terecht tot 28 oktober. Handig te combineren voor van ver komende importeurs en journalisten, maar wel wat veel design in één week voor ons bezoekers. Gelukkig wordt Interieur maar om het jaar gehouden. Wie er dit weekend voor kiest naar Kortrijk af te zakken, kan volgend jaar weer zonder iets te missen naar Eindhoven.

Interieur is een verbintenis aangegaan met de Eurometropool Kortrijk-Doornik-Lille. In Lille is nog tot januari het Fantasticevent te bezoeken, waarover op Bright.nl later meer.