Special: Mindstorms EV3 brengt Lego tot leven

Special: Mindstorms EV3 brengt Lego tot leven

09-09-2013 15:45 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Lego bouwt met Mindstorms EV3 met je smartphone een brug tussen fysiek en digitaal spelen.

Wie denkt dat Lego gaat over plastic bouwsteentjes moet dit artikel vooral lezen. Lego gaat vanaf 1 september namelijk ook over spelen op de smartphone en online leren programmeren. Zo bouwt Lego een brug tussen fysiek en digitaal spelen.

Vanaf vandaag is Lego Mindstorms EV3 te koop. Kost nog net geen 400 euro maar dan heb je ook een doos waar papa's en mama's jaloers op kunnen zijn. In die doos vind je meer dan 500 steentjes voor een oneindig aantal robots en de mogelijkheid om ze te besturen met je stem, gebaren, je smartphone of ze te programmeren met de bijgeleverde intelligent brick of op je computer.

Ev3rstorm en zijn vier robotvrienden

Van vijf robots zijn de bouwinstructies (zoals het hoort zonder een geschreven woord) bijgeleverd. Zo is er Gripp3r die je met zijn grijparmen een blikje drinken brengt, Ev3rstorm achtervolgt je zusje of de kat om haar met ballen te bekogelen, slang R3ptar is snel en doet een aanval op je kuiten zoals je op de foto ziet, Spik3r heeft een hamer (omdat iedereen ergens op rammen leuk vindt) en Track3r is een tank.

Maar Lego heeft iets geleerd. Sinds het Deense bedrijf zeven jaar geleden langs het randje van een faillissement liep, is samenwerken de weg naar een jaarlijkse omzetgroei van 20 procent en is Lego na Mattel de grootste speelgoedfabrikant. Lego werkt samen met grote tv-, film- en gamestudios maar staat ook open voor invloed van buitenaf.

Zo heeft een aantal Legofans alvast een doos Mindstorms thuis gekregen om ermee te experimenteren. Wat ze terug kregen was een werkende gitaar, een schoonmaakrobot met meer karakter dan Roomba of Braava, een compressor, een robot die de gordijnen opent en een ebook kopieerrobot. Nu Mindstorms te koop is, komen er nog veel meer mogelijkheden tot leven. Computer engineer Lasse Stenbaek Lauesen van Lego begint zijn dag met een refresh van de communitywebsite om te zien wat hij zelf nog niet bedacht heeft.

Het ontwikkelteam programmeert nog snel de laatste robots

Okay, wie beet daar in mijn kuit?

Digitaal spelen/ intelligent speelgoed
Lasse Stenbaek Lauesen heeft thuis vijftien dozen Mindstorms, al van voor hij bij Lego aan de slag ging. De juiste computerkundige dus om de integratie van apps in Lego waar te maken. "We hebben alle technologie in smartphones proberen te vertalen naar spel. De Robot Commander-app voor iOS en Android maakt het mogelijk met de microfoon in je telefoon de robot via je stem te besturen", vertelt Stenbaek Lauesen terwijl hij met de commando's Shoot, en Shoot up een Lego humanoid het publiek laat bekogelen. "Met de gyroscoop kopieert de slang de bewegingen die jouw hand maakt, de beide rupsbanden van de tank bestuur je door te swipen op je tastscherm."

De Nederlandse Anika Brandsma is een fanatiek lid van de online community. "Toen ik mijn eerste doos Mindstorms kocht kwamen mijn bouwsels ineens tot leven." Ze bouwde een machine uit rode legoblokjes die suiker door je koffie roert en een bewegende eend die een ei legt als ze haar nest vindt. Haar vader bouwde vervolgens een rat die de babyeendjes steelt. Ook moeder, zus en opa Brandsma bouwen en programmeren mee.

In 20 minuten een werkende robot
De creatieve mogelijkheden zijn geavanceerd, maar alsnog is het voor iedereen boven de tien jaar mogelijk om binnen twintig minuten een lopende robot te bouwen. Belonen is belangrijk, dat stimuleert om verder te gaan. Ook de game-app Fix the Factory is erop gebaseerd kinderen met succeservaringen te verleiden tot meer leren. Fix the Factory leert kids problemen oplossen aan de hand van een basisprogrammeerinterface (terug, wachten, links, rechts). De gratis app is een goede indicatie of je kind meer dan een weekje met Lego Mindstorms speelt voordat je 400 euro uitgeeft. Slaat het aan, dan heeft je kind met één doos iedere dag nieuw speelgoed.

Ook heb je als ouder speelgoed in handen dat nut heeft en je kind ook zonder scherm laat spelen. Kinderen spelen op hun favoriete elektronische apparaten en leren spelenderwijs programmeren, problemen oplossen en ontwerpen. Alleen of samen met vrienden. Met Mindstorms heeft Lego zijn bouwsteentjes een fundering in de toekomst gegeven.

Mindstorms is gemaakt met het vooraanstaande Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het eerste doel was leraren een educatiemiddel te geven om spelenderwijs te leren programmeren. De visie van familiebedrijf Lego is dan ook: "speelgoed te maken dat ieder kind voorbereidt op het leven - speelgoed dat de fantasie prikkelt en de wil en plezier van creatie ontwikkelt. Dat zijn die sturende krachten in ieder mens." Je zou kunnen zeggen dat Lego kinderen helpt te ontwikkelen tot wereldvernieuwers. De bouwers van morgen, de vormgevers van de toekomst. Google-oprichter Larry Page is het daar mee eens, hij zegt dat de Legostenen aan de basis staan van het algoritme waar Google mee begon. Meer concreet is de eerste Googleserver gebouwd met Lego-steentjes.

Lego voor volwassenen
Voor sommigen gaat Lego toch echt wel over plastic bouwsteentjes waarvan je met zes stuks al 915.103.765 mogelijke creaties hebt. Die mensen (waaronder ik) zien blokjes het liefst in rood, blauw en geel en vinden gifgroen, roze en zelfs glow in the dark twijfelachtig. Steentjes met ook noppen aan de zijkant zodat je gemakkelijk de hoek om bouwt? Ik zie het het liefst het pure systeem zodat de meeste creativiteit uit jezelf kan komen.

Ole Kirk Kristiansen, eigenaar van de in Billund gevestigde houtwerkplaats, kocht in 1947 zijn eerste machine waarmee hij plastic kon spuitgieten. Twee jaar later maakte LeGo (leg godt betekent speel goed) zijn eerste muursteentjes. Ze passen nog steeds op de bouwblokjes van nu. De gouden greep zit hem in de combinatie van systeem en creativiteit.

De eerste muurstenen uit 1949

Ook Legoland blijft bij zichzelf. Ja er zijn inmiddels spectaculaire achtbanen, maar toch zag ik de meest extatische gezichten in het miniatuurdorp waar Legoland ooit begon. Eén van de nieuwste aanwinsten in het park is de Ice Pilots School waar Lego weer meesterlijk systematische creativiteit leert.

Bij binnenkomst in de Ice Pilots hangar zie je een scherm met daarop een robotarm. Je kunt die arm programmeren: lade open doen, hand draaien, en zo meer. Daarna neem je je programma mee naar het zeshoekige platform. Daar staan twaalf metershoge robotarmen met als hand twee stoelen. Fasten your seatbelts en onderga aan den lijve wat je net geprogrammeerd hebt. Mindstorms schaal 1 op 1.