Vies kunstwerk van plastic tassen leert lesje
Nieuws

Vies kunstwerk van plastic tassen leert lesje

dinsdag 31 juli 2012 10:46

Afvalcontainers vol plastic tassen als kunst in het museum, het lijkt de wereld op z’n kop. Maar een kunstenaarsgroep geeft er een boodschap mee af.

Dat plastic tassen slecht zijn voor het milieu weten we, maar loop op een zaterdagmiddag door de stad en je ziet bijna niemand die er niet een in de hand heeft bungelen vol gloedjenieuwe aankopen. En dus moet er maar weer eens duidelijk worden gemaakt dat het zo niet langer kan, vond Spaans kunstenaarscollectief Luzinterruptus toen ze uitgenodigd werden om deel te nemen aan de tentoonstelling Oh, Plasticsack! in het Zwitserse Gewerbemuseum.

En het is sympathieker om dat met een mooi kunstobject te doen dan met een wijzende vinger. De kunstenaars vroegen het museum te hulp bij het inzamelen van het materiaal voor hun kunstwerk. In ruil voor hun plastic mochten bezoekers gratis het museum in. Het resulteerde in een enorme berg van 5000 plastictassen.  

De meest luxueuze exemplaren werden gevuld met lucht en geïnstalleerd in twee afvalcontainers voorzien van lampen. De ballonnen vormen een vrolijk en kleurrijk lichtobject aan weerzijden van de museumingang. 

Maar niet voor lang. De tassen lopen leeg en zullen vies worden. Al na een paar weken ziet het werk er een stuk minder fris uit en na vier maanden zal het alleen maar erger zijn. En laat dat nou precies de bedoeling zijn. Om de stad maar weer eens met de neus op de feiten te drukken: wanneer de tassen niet op de juiste manier recycled worden, belandt het vieze plastic in het milieu, waar het nooit meer uit komt.

Dus knoop het in de oren: toch maar weer die canvas tas mee uit winkelen nemen.

Nieuwsbrief