Huisrobot Jibo lijkt regelrecht uit Wall-E te komen

Huisrobot Jibo lijkt regelrecht uit Wall-E te komen

16-07-2014 16:32 Laatste update: 28-04-2018 05:16

Jibo belooft de bijdehante, slimme, behulpzame en grappige robot te worden waar we al jaren op wachten.

Waar zijn onze jetpacks, bewegende trottoirs en slimme robots? Er is ons jarenlang zo’n toekomst voorgeschoteld, maar het lijkt er maar niet van te komen. Totdat je het Indiegogo-filmpje van Jibo bekijkt. De robot lijkt weggelopen uit Pixar’s Wall-E en doet het meest denken aan een combinatie van Wall-E, Eve en en Pixar-mascotte Luxo.

Jibo staat namelijk op één voet, maar kan dankzij z’n flexibele torso en nek op een natuurlijk ogende manier alle kanten op draaien. Blikvanger is het ‘hoofd’ van Jibo: een rond scherm met een soort emotie-oog erop. Klinkt vreemd, maar kijk vooral de video om op slag verliefd te worden op de robot. Dan maakt Jibo tussen het praten door ook nog eens R2-D2-achtige geluiden, en heeft hij overal op zijn lijf sensoren om je aanraking te kunnen voelen.

Veelzijdige robot

Jibo kan dankzij z’n twee hd-camera’s zien, uiteraard horen en zoals dat een robot betaamt kan Jibo leren. Zo herkent hij gezichten en kan zo bijvoorbeeld groepsfoto’s maken. En herkent hij je wanneer je thuiskomt, geeft hij alleen die berichten door die voor jou bedoeld zijn. Is het etenstijd biedt Jibo aan je favoriete afhaalmaaltijd te bestellen. En tijdens een videochat volgt Jibo je gezicht terwijl je door de kamer loopt.

Bovendien is Jibo een domotica-platform. Dus hij kan de lichten van je connected-huis aandoen, de wasmachine aanzetten, de verwarming wat hoger draaien en de gordijnen dichtdoen. Op basis van de video op Kickstarter ziet het er allemaal ontzettend indrukwekkend uit, en bijna te mooi om waar te zijn.

Een heleboel experts

Totdat je ziet wie het project leidt: dat is Dr. Cynthia Breazeal, robotpionier en professor aan MIT, ’s werelds meest vooraanstaande technische universiteit. Aan boord zijn ook voormalig medewerkers van stemherkenningsbedrijf Nuance, hardware-experts van Apple, cloudexperts, linguïsten en experts in lichaamstaal, ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie, animatoren; de lijst gaat maar door. Aan het talent zal het dus niet liggen.

Maar wat kost dat? Valt eigenlijk best wel mee: 500 dollar, en 50 extra voor verzending naar Europa. De eerste Jibo’s worden eind 2015 verstuurd, wanneer het streefbedrag van 100.000 dollar op Indiegogo gehaald wordt in ieder geval.

Lees ook:

Google gaat 'eng goede' robots maken

Crowdpleaser: robots leren kinderen programmeren