Cyberafpersing groeiende criminele trend
Nieuws

Cyberafpersing groeiende criminele trend

vrijdag 30 november 2012 06:09

Cybercriminelen verspreiden steeds meer ransomware die je computer vergrendelt. Wil je weer toegang, dan moet je betalen.Cybercriminelen zijn uiterst creatief om onschuldige mensen geld uit hun portomonnee te kloppen. Een groeiende trend is de zogeheten ransomware die uit Oost Europa aan het overwaaien is. Is een computer geïnfecteerd, dan zal de gebruiker op een goede dag opeens niet meer bij de computerbestanden kunnen. De computer is vergrendeld.

Het enige wat het slachtoffer ziet is een waarschuwingsscherm, vaak gepresenteerd als een nepbericht van een overheidsdienst, zoals de FBI, die de melding geeft dat de computer op slot zit, omdat het slachtoffer bijvoorbeeld kinderpornosites zou hebben bezocht. Na het betalen van een boete die gemiddeld tussen de 45 en 155 euro ligt, zou de computer worden ontgrendeld. Vaak gebeurt ook dit niet en kan de computer alleen ontgrendeld worden door de ransomware te verwijderen.

De ransomware schijnt zich overigens niet alleen aan te passen aan de taal van het land maar presenteert vaak ook een melding van een lokale overheid als een ‘betrouwbare’ bron. Een andere variant presenteert je een scherm van Microsoft die een betaling van je zou eisen om je computer opnieuw te activeren. Als je betaalt dan zou je een activeringsnummer van Microsoft via sms ontvangen , maar uiteraard is deze melding helemaal niet afkomstig van Microsoft.

De ransomware blijkt volgens een rapport van beveiligingsbedrijf Symantec uiterst lonend voor de cybercriminelen. Bijna drie procent van de mensen zou betalen om hun computers te ontgrendelen. De criminele bendes achter de ransomware worden steeds professioneler en de ransomware heeft zich vooral het laatste jaar verspreid van Oost- naar West-Europa, de VS en Canada. Iedere bende gebruikt zijn eigen tactiek.

Een onderzoek naar één van de kleinere spelers bracht aan het licht dat deze bende in één maand tijd bijna 70.000 computers met ransomware hadden geinfecteerd. Dat zou de criminelen zo’n 300.000 euro hebben opgeleverd. Een grotere speler infecteerde maar liefst een half miljoen computers in 18 dagen. Een conservatieve schatting is dat deze bendes op deze manier slachtoffers voor minstens 3.9 miljoen euro per jaar afpersen. De daadwerkelijke cijfers zijn volgens Symantec aanzienlijk hoger.

Het tv-programma Zembla heeft vorige week een item aan ransomware gewijd:

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

kun je tips geven om dit te voorkomen, ben niet van plan om wanneer ik in hetzelfde schuitje zit geld ga neerleggen om te unlocken. moet toch een oplossing voor zijn behalve enkel een virusscanner?

 

Dit is nauwelijks te voorkomen, ineens is het er. Norton en Panda werken iig voor geen meter. Malwarebytes kan het voorkomen en achteraf oplossen maar die blokkeert wel heel veel sites en je computer wordt best traag. Mocht je het op je computer krijgen, opstarten in veilige modus met netwerk en de scanner laten draaien.

 

Gewoon je computer in Target-disk mode booten, kostbare spullen eraf trekken. HD wissen en opnieuw installeren. Halve dag gekloot, maar beter dan tuig betalen.

 

Nadat op mijn moeder's pc de melding van de politie kwam, jaja, heb ik hem terug gezet door middel van backup terugzetten met installatiecd. Duurde maar even en het is niet meer teruggekomen.

 

Is dit pc of mac gerelateerd? Ik heb zo'n vermoeden dat dit meer op windows voorkomt dan op mac. Of vergis ik me? Mischien kan 'ikkuh' hier verlichting brengen?

 

Nieuwsbrief