Daan Roosegaarde ontwerpt eerste duurzame dansvloer in Rotterdam

donderdag 04 september 2008 12:12

Hoewel de op zijn 60ste nog altijd energieke Iggy Pop dinsdag al symbool stond voor de wederopstanding van Nighttown als Sustainable Dance Club Watt, ging de groene tent gister pas echt open.

Architecten Kossmann.DeJong en Döllab zorgden voor de duurzame aspecten. Grootste groene eyecatcher is de energieopwekkende dansvloer ontworpen door Studio Roosegaarde.

Daan Roosegaarde, bekend van de geweldige interactieve installatie Dune, zorgde voor de interactie en het ontwerp van de vloer die beweging omzet in energie. Modules van 65 bij 65 centimeter worden maximaal een centimeter ingedrukt, waarbij het piëzo elektrisch effect het indrukken omzet in watts. Vooralsnog lever je per persoon zo'n 20 watt. De ontwikkeling van energie uit bewegen staat echter niet stil, waaraan het tonen van de toepassing een bijdrage levert. Daarom is de verlichting nu tevens een energiemeter, die je aanmoedigt harder te dansen.

Andere duurzame wapenfeiten zijn 85 procent afname van energie door gebruik van led-verlichting, verwarming van de backstageruimte met warmte uit de elektrische ruimte en twee minimal waste bars met tappunten in plaats van flesjes en natuurlijk met gerecyclede bekers. Het meest ingrijpende is het urinoir, zodat plassen nu ook geen plassen meer heet maar een 'pee experience'. De pisbakken zijn niet aangesloten op de waterleiding. Daarmee wordt 1,5 wedstrijdbad vol water per jaar bespaart. De truc zit hem in een afsluitende vlotter die de weg naar het riool pas opent als je plasje de vlotter omhoog duwt.


NB: In Bright 23 vind je ook een interview met Watt-initiatiefnemer Ted Langenbach.


Eindelijk te ervaren: de energieopwekkende dansvloer.


Waaar Nighttown hokkerig was, begint de ruimte van Watt al bij de hoge binnenstraat die de entree is.


Maar uiteindelijk gaat het niet om het verbeteren van de wereld, maar om de fun en muziek.


Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Nieuwsbrief