Da's lang: harde schijf gaat tien miljoen jaar mee

Da's lang: harde schijf gaat tien miljoen jaar mee

16-07-2012 08:15 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Wetenschappers willen met deze harde schijf toekomstige aardbewoners laten weten waar we ons radioactief afval hebben opgeslagen.

Hoe waarschuw je de mensheid in de toekomst dat ze op bepaalde plekken op aarde vooral niet moeten gaan graven omdat wij daar radioactief afval hebben opgeslagen? Door een harde schijf te ontwikkelen die minstens tien miljoen jaar meegaat. Andra, de Franse organisatie die radioactief afval beheert, ontwikkelde zo'n harde schijf die informatie over de opslag lokaties bevat.

Het zijn geen digitale harde schijven met bits en bytes maar ze bestaan uit twee dunne schijven van saffier met een diameter van twintig centimeter. Aan een kant wordt in platina tekst en beeld gegraveerd. Iedere schijf kan zo'n 40.000 pagina’s bevatten. De twee schijven worden vervolgens moleculair gefuseerd. De toekomstige mens heeft een miscroscoop nodig om de informatie te kunnen lezen.

De prototype schijven à 25.000 euro hebben allerlei testen voor levensduur ondergaan. De wetenschappers hopen een levensduur van tien miljoen aan te kunnen tonen. De technologie lijkt het probleem niet; de wetenschappers hebben echter geen idee in welke taal ze de toekomstige aardbewoners moeten aanspreken.