In de bioscoop met je smartphone als second screen
Nieuws

In de bioscoop met je smartphone als second screen

donderdag 04 oktober 2012 16:31

Bij de film Bellicher: Cel kun je met een speciale app mee helpen rechercheren.

De miniserie Bellicher; de Macht van meneer Miller van de VPRO wist twee jaar geleden te verrassen. De verfilming van het boek van Charles den Tex gaat over actuele zaken als identiteitsdiefstal en het gevaar van overheden die de digitale grens opzoeken. Cel, het tweede boek dat Den Tex over het karakter Bellicher schreef, is een film geworden die vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen draait.

Om kijkers alvast warm te maken en te betrekken bij het verhaal, is er een Second Cinema Screen app bij de film. Volgens de makers de eerste ter wereld. Het is hoe dan ook de eerste keer in Nederland dat gevraagd wordt je telefoon in de bioscoop juist áán te zetten tijdens de film. Al voor de film word je bij het verhaal betrokken. Het is de bedoeling dat je op zoek gaat naar dubbelgangers van hoofdpersoon Michael Bellicher. Diens identiteit is gestolen waardoor er bijvoorbeeld op twee verschillende plekken in het land tegelijkertijd met zijn pas wordt gepind.

In de app ga je als een ware digitale detective op zoek naar aanwijzingen, bronnen en verdachten. Je breidt een netwerk uit, waarbij je ook Facebook-vrienden kan betrekken. Zo kom je aan de hand van filmpjes, geluidsfragmenten en andere info steeds meer te weten over het achtergrondverhaal van Bellicher: Cel. Ben je eenmaal in de bios, kun je tijdens de film op basis van je vergaarde intel een soort wie-is-het spelen. Je geeft aan wie je verdacht vindt, of wie volgens jou Bellichers identiteit heeft gestolen. Aan het eind van de film weet je of je vermoedens juist waren.

De app is een mooi staaltje transmedia storytelling: een verhaal vertellen aan de hand van verschillende media; de paranoia van Bellicher komt goed over en je komt meer te weten. De app is van de hand van het Nederlandse Submarine, die in een recente documentaire over transmedia storytelling ook aan bod komt. De app is er voor iPhone en Android.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Ik heb speciaal een account aangemaakt om te reageren op dit totaal ridicule en belabberde idee.

Een bioscoop is een plek om een film te kijken. In het donker. Elke bioscoop in Nederland is bezig om het gebruik van smartphones terug te dringen en dan komt 'Submarine' hier doodleuk met zoiets compleet idioots aanzetten. Wat mij betreft ben je dan verre van creatief, maar zit er gewoon een steekje los.

 

Ja, en een tv is een apparaat waarop je geen films kan huren. Daarvoor ga je naar de videotheek. Lezen van een scherm? Nee joh, dat doe je gewoon van papier, is veel rustiger. En wie wil er nou een apparaat dat geen laptop is, maar ook geen smartphone? Wordt helemaal niks, die iPad.

Je zou het ook als een interessant experiment kunnen zien. Eens kijken wat mensen er mee doen, wat het oplevert.

 

Nieuwsbrief