Mission Impossible in real life
Nieuws

Mission Impossible in real life

donderdag 10 mei 2012 12:40

De nieuwste Mission Impossible zit vol met gadgets. Maar hoe realistisch is dat speelgoed van geheim agenten?

Mission Impossible: Ghost Protocol is net uit op dvd en Blu-ray. In de film is Tom Cruise terug als IMF-agent Ethan Hunt. De film is geen hoogvlieger maar wel onderhoudend, en bevat meer gadgets dan een moderne Bond film, zoals holografische schermen en magnetisch zwevende pakken. Maar hoe realistisch is die technologie in Mission Impossible eigenlijk?

Slimme lenzen
In de film dragen verscheidene geheim agenten slimme lenzen die zowel beeld kunnen weergeven als het kunnen scannen. Handig, zo kunnen vijanden herkend worden en kunnen agenten complete documenten kopiëren door er alleen maar even naar te kijken. Maar is het al mogelijk? Ja en nee.

In de film wordt het vrij realistisch aangepakt. Het denkwerk wordt bijvoorbeeld door een iPhone gedaan, realistisch gezien zou iets kleins als een lens inderdaad niet krachtig genoeg zijn. Maar wetenschappers zijn al even op weg: een antenne, ontvanger, ledje en wat elektronische circuits zijn al in een draagbare lens gebouwd. Maar meer dan 1 pixel geeft de lens nog niet weer. Iets minder geheim maar een stuk realistischer zijn concepten als Google's Project Glass.


Sci-fi, maar toch zijn we er bijna

Klevende handschoenen
Stoer als hij is, gaat Ethan Hunt gewoon even op de 123e van het hoogste gebouw ter wereld naar een andere kamer. Via de buitenkant. Door middel van elektrisch klevende handschoenen blijft hij aan de ruiten van de Burj Khalifa hangen. De dingen lopen op batterijen en werken door een waarschuwingenlampje simpel: “blue is glue, red is dead”. Realistisch? Best wel! Het bedrijf SRI International (bekend van Apple’s Siri) is bezig met robots die doormiddel van electroadhesion op muren, hout en glas kunnen ‘klimmen’. En ze hebben al een patent voor een versie in de vorm van een handschoen

Sportwagen met HUD en gebaren-bediening
Onmisbaar in een beetje spionagefilm is de moderne sportwagen. In het geval van Ghost Protocol is die auto de BMW i8 conceptcar. Een ontzettend flitsende en strakke wagen, maar daar gaat het nu even niet om. In de film is het vooral de voorruit die hoge ogen gooit. Misschien omdat Tom Cruise achter de voorruit zat, maar in Ghost Protocol gedraagt die zich ongeveer zoals de computer in Minority Report.

Kan dat? Ja! We kunnen projecteren op glas en sinds Microsoft met Kinect kwam en het open gooide zijn we met z’n alleen een stuk verder wat gestures betreft. En op afgelopen CES liet Samsung een transparant beeldscherm zien. Op diezelfde CES was Audi ook aanwezig met jawel: een autoruit met ingebouwd beeldscherm en gebaren-bediening.


Ontzettend tof, die BMW i8, maar het gaat dus om de voorruit

Deze gadgets lijken dus dichterbij dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Andere gadgets in de film zoals 3d-printers, minuscule gps-trackers en zelfs hyper-realistische maskers zijn tegenwoordig voor iedere sterveling beschikbaar. Opvallend is dat de meest gebruikte gadgets de iPhone en iPad zijn. Die laatste wordt gebruikt om mijn favoriete gadget aan te sturen. Hunt zet in de film een soort holoscreen op in een gang bij de vijand thuis. Camera’s filmen de omgeving en de iPad vult het scherm met de lege gang die de bewakers het liefst zien. Vet!

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Dat laatste deden ze in oude Bond en MI films dan weer een stuk realistischer: gewoon videotapeje aan de camera hangen.

 

Volgens mij heb jij de film helemaal niet gezien.. Want dat heeft totaal niets met elkaar te maken.

 

De bewakers staan zelf in de gang hé, er kijkt niemand naar camera beelden

 

Nieuwsbrief