De schone oorlog

vrijdag 07 oktober 2005 11:22

iRobot maakt stofzuigers maar ook mijnenvegers.

Deze week presenteerde het een nieuw systeem tegen scherpschutters. Voor het vuile werk op het slagveld.

2005 is het jaar van de robot. De World Expo in Japan trok 22 miljoen bezoekers die zich de afgelopen maanden vergaapten aan honderden robots, variërend van huishoudhulpen tot meertalige toergidsen. En van de betaalbare robotstofzuiger Roomba van iRobot zijn er wereldwijd al meer dan 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Ik heb er ook een in huis gehad om te testen voor Bright 05. Ik mis 'm nu nog.


Bekijk het uitzicht van een Roomba (1,1 mb • 2 min)


Achter de lieflijk piepende Roomba die semi-autonoom de huiskamer verkent en verschoont, schuilt een technologische ontwikkeling die het slagveld van de toekomst drastisch zal veranderen. iRobots grootste klant is namelijk het Amerikaanse leger aan wie het de PackBot levert, een militaire verkenningsrobot die momenteel volop in Afghanistan en Irak ter ondersteuning van de troepen als defensief wapen wordt ingezet.


Deze PackBot à 45.000 dollar reed op een mijn.


De PackBot is een compact rupsvoertuig en kent drie add-ons: EOD, Scout en Explorer. Met 18 kg is de PackBot Scout de lichtste en ontwikkeld om op de rug te dragen. Een soldaat stuurt de Scout of de Explorer met zijn GPS, temperatuur- en oriëntatiesensoren en camera om gevaarlijke situaties, zoals grotten en huizen waar de vijand zich mogelijk ophoudt of boobytraps zijn geplaatst, op afstand te verkennen. De EOD ruimt explosieven op. Allemaal defensieve toepassingen die soldatenlevens hebben gered. De makers van PackBot vertellen dan ook met enige trots dat ze honderden briefkaarten van frontsoldaten ontvingen die zich dankzij de PackBots aanzienlijk veiliger wanen.

De stap van defensief naar offensief is echter uiterst gering en met iRobots demonstratie van de nieuwe PackBot add-on, REDOWL, komt het toekomstscenario van de schone oorlog, waarbij slechts machines in plaats van manschappen blootgesteld worden aan de gevaren van het slagveld, snel dichterbij.


De Packbot in een backpack en op eigen benen


Het REDOWL systeem dat net iets meer dan 2 kg weegt, bestaat uit een camera en een laserafstandszoeker en wordt net als de andere add-ons bovenop een PackBot gemonteerd. Wanneer een geweerschot valt, berekent REDOWL de lokatie van het schot, draait zijn infraroodcamera en terwijl de laser de afstand meet, verlicht REDOWL het doel met zichtbaar of onzichtbaar infrarood licht. De soldaten weten onmiddelijk waar de dreiging vandaan komt en kunnen actie ondernemen.

Hoewel REDOWL in theorie de vijand zou kunnen beschieten met een vuurwapen is de PackBot te licht uitgevoerd om het gewicht van een wapen te dragen. Dat is echter slecht een kwestie van tijd. iRobot houdt het op 2015. Het liet vorig jaar al militaire simulaties zien waarbij robots vanuit de lucht in de vuurlinie werden gedropt om de strijd met de vijand aan te gaan. Ben benieuwd of de BBC daar ook een tv-serie van maakt.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Hoe zit het met dat verarmde uranium? Is de Bright-redactie verzekerd?

 

Nieuwsbrief