De zelfrijdende auto wordt het 'mietje van de snelweg'
Nieuws

De zelfrijdende auto wordt het 'mietje van de snelweg'

dinsdag 09 juni 2015 12:02

Dus jij denkt de blits te maken door als eerste een zelfrijdende auto te hebben? Think again.

Vol trots presenteert Google eens in de zoveel tijd de nieuwste geweldige cijfers over zijn zelfrijdende auto. Alweer een nieuwe mijlpaal voor het aantal kilometers rijden zonder schade. En als er dan schade geleden wordt, is het nooit hun schuld. Applaus vanaf de zijlijn, Google op de stoel en trekken aan die oren.

Maar deze veiligheid heeft ook een keerzijde. Want als je weet dat een auto toch wel uitwijkt, waarom zou je er als andere weggebruiker dan geen misbruik van maken?

'Hij rijdt als je oma'

Kruip even via deze blog in het brein van een Californische motorrijder die dagelijks minimaal 5 zelfrijdende auto’s passeert. Volgens hem rijden deze auto's 'als je oma' en ergeren ze andere bestuurders. "Ze zijn nooit als eerste weg bij een stoplicht, ze trekken niet snel op, ze gaan traag en ze wisselen nooit van baan, waardoor ze niemand afsnijden."

Afsnijden of afgesneden worden

Oftewel: een uitnodiging voor andere mensen om wel af te snijden; die slome Google-auto stopt toch wel. Meneer de motorrijder: "Ik was op een weg tussen een Google-auto en een willekeurige truck. En toen, deels voor het experiment en deels voor mijn ongeduld, gokte ik 't erop en sneed de Google auto af, iets harder dan nodig was. Deze liet me zonder mokken ertussen."

Hij vermoedt dat het niet lang gaat duren voordat iedereen doorheeft dat de zelfrijdende auto de 'easy targets' van het verkeer zijn.

Kan je dus niet wachten om rustig de krant te lezen in je eerste zelfrijdende auto? Vergeet niet eerst een cursus zelfbeheersing te volgen.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Artikel komt een beetje negatief over. En dat terwijl de schrijver van de bron juist erg positief is over de SD Cars, hij geeft ze zelfs een vijfsterrenbeoordeling.

Als de dichtheid van zelfrijdende wagens toeneemt, zullen de ergernissen afnemen. De voertuigen zullen steeds beter op elkaar inspelen, waardoor obstakels steeds soepeler genomen kunnen worden. Hierbij denk ik aan het voorkomen van spookfiles, niet stoppen maar invoegen op rotondes, en het op tijd gas terugnemen & doorrollen bij verkeerslichten i.p.v. op het laatste moment stoppen. Eigenlijk dus zoals we allemaal zouden moeten rijden, als we allemaal sociale bestuurders zouden zijn. ;)

 

Daarom verwacht ik binnenkort alsnog de officiële onthulling van project Titan van bejaardenmerk Apple.

Lekker loom aanschuiven in de innovatiefile.

 

Tja dat laat meteen de noodzaak van deze nieuwe auto's zien.
Mensen nemen impulsieve roekeloze beslissingen. Alleen om het uit te proberen even kijken wat er gebeurd wanneer je zo'n auto kunt snijden??
Het systeem zal in de toekomst veel levens kunnen besparen wanneer iedereen er gebruik van maakt.

 

En lekker als je naar je vakantiebestemming even een dutje kan doen achter het stuur

 

Nieuwsbrief