Deeplinken naar Vlaamse media: liever niet
Nieuws

Deeplinken naar Vlaamse media: liever niet

woensdag 14 juli 2010 11:46

Wie een hyperlink wil aanbrengen naar een pagina van de Vlaamse publieke omroep moet daar schriftelijke goedkeuring voor hebben.

Als het aan de Vlaamse krantenuitgevers ligt, is het zo snel mogelijk afgelopen met het lukraak linken naar leuke stukjes op krantensites. Eind vorige week plaatste de brancheorganisatie Reprocopy een paginagrote advertentie met regeltjes voor het dieplinken naar artikelen.

Dat levert pareltjes op als: 'Enkel de titel en een beperkt aantal karakters (max. 150) worden gereproduceerd'. En: 'De links moeten na 30 dagen verwijderd worden en mogen dus niet gearchiveerd worden.' Welkom in de 21ste eeuw. 'De boodschap luidt impliciet: "Begin er niet aan." Hoe moet je de regeldiarree voor het plaatsen van een deeplink anders interpreteren?', schrijft Bram Souffreau op Apache News Lab.

Maar het vreemde deeplink-beleid beperkt zich niet toch Belgische kranten. Ook de Vlaamse publieke omroep VRT kan er wat van. Check bijvoorbeeld eens deze gebruiksvoorwaarden en dan met name puntje 3. Daar staat: 'U mag op uw eigen website een link aanbrengen naar de startpagina van de VRT-websites.' Alleen naar de startpagina: lolwut?!?

'Andere hyperlinks mag u alleen aanbrengen na uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring van de VRT. U kunt uw verzoek sturen naar de webmaster van de site waar u een link naar wilt leggen.'

Hierbij alvast onze nederige excuses aan de VRT dat we hebben gelinkt naar een pagina op VRT.be zonder dat we daarvoor uitdrukkelijke schriftelijke toestemming hebben gekregen.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Ja...je zal eens bezoekers krijgen op je site.

Bezoekers...ze zijn ook nergens goed voor!!

 

Je wil als uitgever niet anderen met jouw artikelen aan de haal gaan en/of geld verdienen. Ze hebben m.i. redelijke regels voor het deeplinken opgesteld.

 

Tja zo helpen de RETEOUDE media zichzelf om zeep... Lezers zijn toch goed? Of begrijp ik het nu verkeerd?

 

O ja Belgiƫ.. Hier begrijpen ze dat internet nog altijd niet zo goed. Iedereen loopt nog met cash op zak, internetaankopen zijn gewaagd en datalimieten bestaan nog altijd...

 

Denkt u eraan om ook de link naar onze gebruiksvoorwaarden te verwijderen? U dient enkel en alleen te verwijzen naar onze startpagina.

Vriendelijke groet,

VRT

;-)

 

Moet je ook toestemming vragen om over een artikel te praten met je collega's? Of als ik een collega op een artikel in de krant wil wijzen, moet ik dan eerst de redactie bellen of dat mag?

Het is inderdaad te belachelijk voor woorden. Wat is er mis mee als een derde geld verdient met een website waar alle mogelijke artikelen over onderwerp X staan vermeld? De krant zal er toch geen cent minder door verdienen? Eerder meer door de extra bezoekers.

 

Whahaha, dat is zoiets als een boek zonder boekenlegger. Only in Belgium ;)

 

Surprise package Belgium

 

Oplossing:
Gebruik een URL shortener of gewoon een cloak (voor de onbekende: Dit is dat een nieuwe website de pagina van een andere website laad en toch blijft de URL hetzelfde.
Zoals bij .TK websites of Co.cc etc.

 

iedereen zou het gewoon eens een keer kunnen doen. Een hele maand lang mails richting de webmaster met verzoek tot het plaatsen van een dieplink. Wel voor elke link een apart verzoek indienen natuurlijk.

Om het moment dat die arme man/vrouw verzuipt in de mail zal er misschien van binnenuit verzocht worden om verandering van de regels.

Hebben ze ook een termijn van antwoord afgesproken? Een positieve danwel negatieve reactie op het verzoek tot plaatsen van een dieplink. Zou toch wel zo netjes zijn.

:o)

 

Nieuwsbrief