Creative Class: Protesteren vanuit je luie stoel
Nieuws

Creative Class: Protesteren vanuit je luie stoel

dinsdag 10 juli 2012 11:04

The Slacktivist verkondigt je digitale leus en gaat voor jou de barricades op.

Wellicht kwam David Veneman op het idee voor zijn afstudeerwerk terwijl hij uit het raam staarde van de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag, gelegen naast het Malieveld. Toneel voor menig protest. Misschien viel het hem hier ook op dat het aantal demonstranten steeds verder afneemt, terwijl activisme online juist toeneemt.

Op internet zijn genoeg mensen bereid hun sterke mening over sociale, politieke en milieuzaken te verkondigen en actie te voeren. Maar de straat op gaan om die mening met een groepje in het openbaar uit te schreeuwen komt er vaak niet van, of is misschien toch wat eng. Buiten Nederland is demonstreren soms helemaal niet veilig of wordt het verboden door de partijen waartegen geprotesteerd wordt. Begint de revolutie tegenwoordig online?

Met zijn werk wil Veneman onderzoeken of fysieke aanwezigheid van demonstranten noodzakelijk is bij een protest. The Slacktivist is een grote zwarte doos, uitgerust met een webcam en audiosysteem. Je creatieve leus spreek je in via de microfoon van je computer en upload je op de Slacktivist website. Het apparaat, geparkeerd op de protestlocatie, verkondigt ‘m voor je terwijl je via de webcam de reacties in de gaten houdt. Steevast eentje op het Malieveld of de Dam neerzetten?

Nieuwsbrief