Designer QR-codes
Creative Class

Designer QR-codes

zaterdag 04 juli 2009 10:49

Zwart-wit geblokt is de QR-code natuurlijk wat saai. Marc Jacobs ontwierp een handgetekende.

QR-codes (Quick Response), vooral veel gebruikt in Japan, zijn zwart-wit geblokte patronen die gebruikt worden om van een fysiek object een koppeling te maken naar web content of multimedia, door ze te fotograferen. Dit werkt immers sneller dan een URL op een mobieltje intypen. In Japan vind je ze veel op posters, billboards en magazines.

In Nederland wordt de QR-code nog niet heel vaak ingezet, dus waarschijnlijk hebben we nog niet echt last van de saaiheid van de zwart-wit versie. Bureau SET, dat een versie ontwikkelde met Louis Vuitton (zie onder), geeft aan dat in Japan wel degelijk behoefte was aan een designrevolutie, omdat gebruikers de zwart-wit versie saai gingen vinden.

 

Marc Jacobs ontwikkelde na Louis Vuitton een handgetekende versie als onderdeel van zijn campagne Marc by Marc Jacobs.

Het blokjespatroon van de QR-code is in zowel die van Vuitton als Jacobs zeer sterk weggewerkt. Zelf vraag ik me af hoe herkenbaar de code nog voor gebruikers is. Maar wellicht zijn Japanners meer gewend aan deze manier van interacteren en zullen het dus sneller herkennen.

Interessant om te zien hoe zoiets functioneels nu voorzien wordt van een design (naar mijn idee zal dat echt meer de wens van de designer zijn dan van de gebruiker). Begrijpelijk dat je binnen je ontwerp van een poster niet zo'n saai zwart-wit patroon wilt plaatsen, maar ook op dat niveau een eigen stijl wilt creëren.

Reacties

Werkte met mijn telefoon perfect!

 

M'n N95 had met bovenstaande code toch wel waar meer tijd nodig dan het voorbeeld op Wikipedia.

Voor degene zonder geduld (of scanner): bovenstaande QR-code wijst naar http://lvmonogram.jp/store

 

Op mijn N95 (oude telefoon) was het zo'n zenuwslopend werk om zo'n code in te lezen. Ging echt zelden goed.
Ik heb nu een applicatie op m'n HTC genaamd iNigma (http://www.i-nigma.com/getreader.asp) Probeer deze eens voor je N95. Ben benieuwd of het dan beter gaat.
Nu met de HTC pakt ie hem al als ie maar een klein stukje in beeld is.

 

Oeh, da's een toppertje. Eerste QR-lezert die bij mij werkt, en nog multi-platform ook. Thanks!

 
Goed dat ze het doen (zelf niet getest). Ging er overigens wel vanuit dat ze het deden, met herkenbaar doelde ik erop of mensen wel zien dát ze kunnen interacteren. Het is een beetje button-verstoppertje vind ik en daardoor gaat design boven functie
 

signed benefits total scaled 1980

 

Dit is een mooie voorbeeld van een website die QR codes gebruikt met als doel objecten te 'hardlinken' zie http://www.QRtag.net

 

Goedendag,
De set Japan heeft ons veel geïnspireerd om de design van TAG2D te beproeven. Bezoekt www.aestetype.com
(automatic translation)
Thank's for visit us

Frédéric

 

Nieuwsbrief