Designnieuws uit Milaan: kartonnen IKEA-camera
Creative Class

Designnieuws uit Milaan: kartonnen IKEA-camera

woensdag 25 april 2012 12:39

Ikea maakt een kartonnen fotocamera met plek voor 40 foto's op een usb-stick.

De naam voor de kartonnen camera van IKEA is nog onbekend. Laten we hem in de lijn van IKEA voor het gemak Klikka noemen. Klikka ziet eruit als een ouderwets cassettebandje van karton. Het eerste wat opvalt zijn de twee AA-batterijen die open en bloot in de voorkant geklikt zitten. In een zwarte cirkel zit de lens verstopt, met daarboven de zoeker. Geen beeldschermpje waarop je door de lens kunt kijken dus, wat betekent dat je de foto pas kunt bekijken als je hem via de usb op je computer hebt gezet.

Er kunnen 40 foto's op, daarna mag je - hoe retro- met een paperclip het reset-knopje indrukken om ruimte te maken. Het knopje met de zwarte stip is de ontspanner, die zit niet bovenop zoals we gewend zijn maar daar waar je je vinger hebt als je de camera vasthoudt alsof het een doosje is. Laat dat niet zomaar volgen van de regels voor productontwerp maar aan IKEA over.

De camera is op de meubelbeurs in Milaan aan de aanwezige pers uitgedeeld. Niet getreurd, Klikka komt ook gewoon in de schappen te liggen.

Update 26-04: Uit naam van Ikea laat Annique van der Valk weten dat de werkelijke naam van de kartonnen camera Knäppa is. Ook schrijft ze dat de camera helaas niet verkocht gaat worden. Bummer.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Hoe gaaf is dit!
Is de prijs al bekend?

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

nog niet, maar ik schat niet meer dan een tientje...

 

Aan de lens te zien zal een recente smart-phone betere foto's maken

 

ja maar daar gaat het toch helemaal niet om...

 

Ja, inderdaad maak je tegenwoordig met je telefoon hele goede - zo niet betere - foto's. En met deze lelijke ikeamera kun je alleen je foto's "posten" door er een postzegel op te doen en 'm op de bus te doen.

 

Natuurlijk maken smartphones van vandaag prachtige foto's; 5-12 mp!!
...en vervolgens gebruiken we een Instagram om ze weer een bepaalde look (& feel) te geven; grainy, b/w, dia-achtig etc...
Er is dua duidelijk behoefte aan de charme die fotografie in haar analoge (en vooral oude) dagen kende. Mede in kader daarvan vind ik dit een heel leuk product!!

 

Bovenstaande comments zijn zeker allemaal waar! Maar als hij echt maar een paar euro's gaat kosten ga ik hem halen. Dat moet je toch gewoon uitgeprobeerd hebben..

 

Nieuwsbrief