Designnieuws uit Milaan: Material Matters
Nieuws

Designnieuws uit Milaan: Material Matters

donderdag 26 april 2012 14:13

Droog introduceert een economisch model waarbij je geen BTW op een product betaalt maar statiegeld op de grondstoffen.

"Op de meubelbeurs in Milaan zie je ieder jaar nieuw om het nieuw", zegt Agata Jaworska van Droog Lab, de projectenpoot van designwinkel Droog. Inmiddels bevindt de meubelmarkt zich volgens haar in een verzadigde staat. Tijd voor verandering. Die verandering heet Material Matters en toont in Milaan (het hol van de leeuw) een business model waarin BTW vervangen wordt door statiegeld. Zo krijgt de consument langdurige verantwoordelijkheid over het aangeschafte product.

Geen loze kreten en concepten, Droog laat ook zien waartoe dit model leidt. Op de Future furniture fair zie je concrete voorbeelden van een wereld waarin statiegeld op grondstof geheven wordt. Op deze meubelbeurs van de toekomst zie je Crow Works, een werkelijk bestaand bedrijf dat kraaien traint om kroonkurken te verzamelen. De vissersboot van Sea Treasures vangt plastic soep en maakt daar op zee nieuwe plastic producten van. De game Play Shop verzadigt je behoefte om te shoppen zonder dat je iets nieuws koopt. Eind van dit jaar wil Droog een echte beurs organiseren waar je daadwerkelijk producten kunt kopen.

Droog zet in Milaan al jaren vraagtekens bij de huidige economie van producten. In 2011 met Design for Download waar je niet voor een stoel maar voor de bouwtekening van die stoel betaalt. Design wordt zo goedkoper, kan lokaal gebouwd worden, behoeft minder transport, minder opslag en maakt voorraad overbodig. Saved by Droog gaf in 2010 op online veilingen aangeboden producten door een ontwerptoevoeging een nieuw leven (en een nieuw prijskaartje). In 2013 volgt ongetwijfeld weer een idee waar een producent in Milaan misschien niet op zit te wachten, maar de wereld wel.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Nieuwsbrief