Designnieuws uit Milaan: van sms naar textiel
Creative Class

Designnieuws uit Milaan: van sms naar textiel

woensdag 18 april 2012 14:50

Cryptographer maakt je sms tastbaar op textiel, met een printer die werkt met bleekmiddel.

Het designnieuws is losgebarsten. Ieder jaar sparen ontwerpers hun projecten op om ze op de meubelbeurs in Milaan te presenteren. Bright pikt de krenten voor je uit de pap. Zoals deze Cryptographer.

Een persoonlijke boodschap stuur je steeds vaker digitaal in de vorm van een sms, tweet of mailtje. Ze zijn niet tastbaar maar vliegen door de lucht en zijn alleen te lezen op een beeldscherm. Cryptographer vertaalt de digitale code naar een patroon. Door sms aangestuurd wordt ieder karakter omgezet in een grafisch icoon. Volgens dat patroon bleekt de machine met een pen op een printkop textiel. Maat en schaal worden bepaald door de hoeveelheid woorden die naar de printer gestuurd worden. Zo worden de eerst onzichtbare woorden op tastbare stof vastgelegd.

Cryptographer is gemaakt door RAW color in samenwerking met Remon van den Eijnden en Peter Bust. Wie dit kan waarderen zal ook Font of the Loom van Bertjan Pot bevallen. Het Cryptographer apparaat maakt deel uit van de prachtig vormgegeven collectieve expo Dutch Invertuals.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Nieuwsbrief