Designringen redden vissen die we toch niet opeten

Designringen redden vissen die we toch niet opeten

04-11-2014 10:56 Laatste update: 28-04-2018 03:12

Dat het roer om moet in de visserijsector weten we al langer, maar hoe? Met een visnet, led-lampen, en 'escape'-ringen.

Maandelijkse gastblog door The Better Awards.

Maar liefst twee van de drie gevangen vis is niet geschikt om op ons bord terecht te komen, te jong of niet van het juiste soort. Dat staat gelijk aan een schrikbarende 27 miljoen ton aan vis dat jaarlijks weer dood terug de zee in wordt gegooid. Jonge vis moet de kans krijgen om uit het visnet te kunnen ontsnappen omdat ze de snelle drukverandering bij het omhooghalen niet overleven.

Aangezien minstens veertig procent van de wereldbevolking afhankelijk is van vis als voedselbron en de oceaan in een rap tempo leeg raakt, leek het designer Dan Watson hoog tijd voor het vinden van een oplossing. "Hedendaagse visserij is niet duurzaam en moet veranderen", aldus Watson.

Waar is hier de nooduitgang?

SafetyNet Technology is een innovatief visserijsysteem dat veel duurzamer is omdat het bijvangst voorkomt. Uniek zijn de lichtgevende escape-ringen waar kleinere en dus jonge vissen doorheen kunnen zwemmen. De verlichte escape-ringen stimuleren een ontsnappingsreactie bij vissen, dat vergelijkbaar is met het zien van een nooduitgang-lamp bij mensen. Vissen kunnen het gaas, dat bedoeld is om kleine vis te laten ontsnappen, niet zien maar het licht van de led-lamp-ringen wel.

Gedrag detecteren

Daarnaast kan SafetyNet de vis ook onderscheiden aan de hand van het gedrag. Een van de meest bedreigde vissoorten is kabeljauw en die vis zwemt naar de zeebodem als het gestrest is, andere vissoorten daarentegen zwemmen omhoog wanneer zij zich in het nauw gedreven voelen. De SafetyNet deelt zich in tweeën doormiddel van een scheidingspaneel om zo de kabeljauw vrij te laten en de verhandelbare vis te vangen.

Designer Dan Watson ontving in 2012 al een UK James Dyson award en heeft het prijzengeld gebruikt om de prototype van zijn SafetyNet te perfectioneren. "Dit is een tastbaar stuk technologie dat een serieus milieuprobleem aanpakt, en dat moeten we vieren", aldus James Dyson.

Vis eten zonder je schuldig te voelen over je bijdrage aan het leegplunderen van de oceaan? Met voldoende support voor innovatieve producten als SafetyNet hopen wij straks volmondig ja te kunnen zeggen.

Gastblog door The Better Awards waar je elke maand kan stemmen op dit soort inspirerende projecten.