Digitale archeologen graven oude websites op
Nieuws

Digitale archeologen graven oude websites op

donderdag 22 maart 2012 15:10

Digitale archeologen graven in de geschiedenis van ons online leven met een interactieve stadskaart als resultaat. 


Ook voor het tijdperk van Facebook, Hyves en MySpace wilden mensen al een stukje internet markeren als hun stukje digitale grond. Toen deed je dat op Geocities.org, een gratis webhost die eruit zag als een stad waar je een website in de vorm van een digitaal huis kon starten in een buurt met websites met vergelijkbare thema's. In Nederland lieten we het lijken op de ons bekende verschijningsvorm van een stad genaamd De Digitale Stad, nu internetprovider dds.nl. In 2009 ging Geocities offline. Om 10 jaar werk van 35 miljoen mensen te bewaren, heeft het Archive Team een back-up van de website gemaakt net voordat die offline ging. Het resultaat is een torrentfile van 650 gb.

Die file is de basis voor de datavisualisatie genaamd Deleted City. De installatie laat alle bestanden zien als een stadsplattegrond. Uitgezoomd zie je precies welke thema's een groot gebied beslaan en toen dus veelbesproken waren. Prachtige datajournalistiek gemaakt door Richard Vijgen uit Arnhem, van wie we eerder werk op het New Yorkse Times Square zagen.

The Deleted City from deletedcity on Vimeo.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Maar hoe kan ik er nu in zoeken?
Of trekt Spotlight dit gewoon?

 

Nieuwsbrief