Dinsdag Designdag: Helvetica

dinsdag 26 juni 2007 14:56

Lettertypes kunnen heftige emoties oproepen, blijkt uit Helvetica the Movie.

Florine zag de film en sprak met liefhebbers en haters van het veel gebruikte font.

In Helvetica the Movie wordt duidelijk dat de Helvetica-letter een wezenlijk onderdeel is van ons dagelijks leven. Hij toont ons hoe laat de trein vertrekt, wat er in de aanbieding is en achter welke deur het toilet verscholen is. Filmmaker Gary Hustwit vond de Helvetica zo belangrijk dat hij hem een hoofdrol gaf in een film. Toonaangevende ontwerpers vertellen vol passie over de Helvetica, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. In juli draait de film in bioscoop Kriterion in Amsterdam.

Dinsdag Designdag is gefilmd door Robert Andriessen van Young Designers Network.

De video's van Bright vind je ook in ons YouTube-kanaal en bij Nuvideo.nl.

Reacties

De fout in het voorbeeld is dat de letter niet schreefloos is zoals Helvetica. Verder weer leuke video!
 
De letters Wc op 1:57 in het filmpje zijn zeker geen helvetica, kijk maar naar de de letter c, die wordt niet horizontaal afgebroken. Het antwoord op de prijsvraag: Jullie vinden dat het niet klopt dat het woord helvetica in het lettertype Times New Roman is afgedrukt.
 
Het lettertype helvetica is niet gebruikt, het is geschreven in Times New Roman, dit zie je aan de uitleining. Het het meest duidelijke voorbeeld van een serif lettertype..
 
Beste Jan Kuppens, vooraleer u speculeert over de vormgeving van de taal, en daarbij de Nederlandse in het bijzonder, leert u hem dan alstublieft eerst in geschrift (uitleining?). B.v.d. Thijs van Beek.
 
En dan hierna een horror over de Comic Sans... brrrrr, vind 'm nu al eng! Of een suffe serieuze documentaire over de Comic Sans… precies: zonder humor ('letter'-lijke vertaling) ;-)
 
ow, ik wou deze film erg graag zien. Komt ie nog ergens anders in nederland? Hopelijk op het IFFR 2008
 
oops, niet helmaal afgekeken :P
 
Beste Bright, allemaal heel leuk deze aandacht voor een letter. Ik zou de film ook graag gaan zien. Maar in uw reportage over die letters gaat het steeds mis. Waarom weet de reporter niets van de Helvetica? Waarom wordt er op de redactie niet op gewezen dat er 3x een voorbeeld van een Helvetica wordt gegeven terwijl er een andere letter in beeld is. Het is als of u een item over een Ferrari maakt en dan steeds een Porsche laat zien. Wat er niet klopt aan het papiertje waarop het woord Helvetica staat geschreven in het lettertype Times is mij dan ook onduidelijk. Als dit het niveau is...
 
Wat niet klopt is 'Groente', ergens aan het begin. Dat is niet de Helvetica. Het woord Helvetica in een ander type is goed, natuurlijk, evenals de gaap op pakweg 2'30". Wat heb ik gewonnen?
 

Nieuwsbrief