Docu over graffiti-oorlog Banksy vs Robbo
Nieuws

Docu over graffiti-oorlog Banksy vs Robbo

vrijdag 16 september 2011 11:32

Banksy vs. King Robbo, streetart vs. graffiti. 'De meest cruciale vete in de kunstwereld sinds Picasso en Matisse.'

Streetartist Banksy is wereldberoemd. Met zijn (straat)kunst, zijn boeken en zijn film wordt hij geprezen tot een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Zijn kunstwerken worden voor honderdduizenden euro verkocht. Maar soms is Bansky gewoon een vervelende etter die met zijn handen niet van andermans werk kan afblijven.

Dat blijkt uit de documentaire Graffiti Wars, uitgezonden in de Street Summer op Channel4. Eerder zond de zender in deze serie de documentaire The Antics Roadshow uit, geregisseerd door Banksy nota bene. Nu klaagt Banksy bij Channel4 over hoe hij wordt neergezet in de nieuwe docu.

King Robbo was een pionier in de graffitiwereld, heel Londen stond onder zijn grote kleurrijke tags. Jaren terug stopte hij er mee, zijn tags en pieces verdwenen langzaam maar zeker uit het straatbeeld. Behalve één piece:

Totdat Banksy kwam en er dit van maakte:

In de wereld van de spuitbussen is het een belediging om over iemands werk te spuiten, maar nog erger is om een ander werk in jouw eigen werk te gebruiken. En dus belachelijk te maken.

King Robbo liet het er niet bij zitten en spoot terug.

Zo ook Banksy.

Enzovoort. De Graffiti War is nog steeds bezig, al ligt Robbo al maanden in coma door een ongeluk. Zijn fans hebben de strijdbijl nog niet begraven. Hun 'leider' eren ze en Banky wordt gepest. En omgedraaid.

Misschien is Robbo ook wel een beetje jaloers. Waar de werken van tags-spuiters direct verwijderd worden, wordt het werk van Banksy gemeentelijk beschermd en zelfs hersteld. Channel4 noemt het 'de meest cruciale vete in de kunstwereld sinds Picasso en Matisse'.

Bekijk de volledige documentaire.

Bram is begonnen bij Bright maar inmiddels werkzaam voor RTL Nieuws. Gelukkig blogt hij nog regelmatig voor ons.

Reacties

Geweldig

 

ga ik gelijk kijken! bedankt!

 

Haha prachtig!

 

Vreemde film. De makers lijken Robbo een beetje te hebben opgestookt. En aan het einde wil Robbo eigenlijk zelf ook niets liever dan wat hij zogenaamd verafschuwt: geld verdienen met zijn kunst. Over dat behoorlijk obligate portret op het eind zeg ik maar even niets. (Jaha, nu wil je hem tóch zien, he?)

 

Hm. Ik was die opmerking in het stuk over dat auto-ongeluk vergeten toen ik mijn vorige reactie postte. (Stom he.) Zo bot bedoelde ik het niet.

 

Channel4 ? Ehh Heb ik dat wel?

 

Art for the future ! Banksy wordt te oud. Never disrespect other artists. Keep on spraying !!

 

Damn. Zit ik te kijken, is de video opeens offline. Iemand een alternatieve link?

 

Leuk verhaal, leuke serie fotos... maar die eerste graffiti van Robbo is toch gewoon lelijk? Geen banksi concurrent lijkt me\nNiek

 

:/ "Sorry, "Banksy vs. King Robbo on Channel 4" was deleted at 2:29:36 Fri Sep 16, 2011"

 
 

Thanks! Ik voeg deze video nu even toe.

 

Haha another Banksy hoax. De late volgers van de hype, zien dat niet, omdat jullie alleen de hype volgen en niet de grap. Deze film is een Banksy film. Net zo nep als Mr Brainwash in de wereld is gezet.
En ook Bright trapt erin.

 

Banksy klaagt echter over hoe Channel4 hem heeft neergezet in deze docu. Hij is not amused, kan erbij horen maar toch, lees:

http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2011/sep/03/banksy-accuses-channel-4-distortion

 

Haha, ik dacht het ook gelijk al... De stem van de voice-over is ook dezelfde als de voice over in Exit through the gift shop...

 

Nieuwsbrief