Door GPS weten ze waar je morgen bent
Nieuws

Door GPS weten ze waar je morgen bent

woensdag 22 augustus 2012 16:44

Wetenschappers hebben een manier bedacht om onze toekomstige locatie te raden. Gemiddeld zitten ze er maar 20 meter naast.

We mogen graag delen waar we zoal zijn. Met Foursquare inchecken terwijl je een koffie bestelt, locatiedata aan een tweet of foto plakken, we kennen de gevaren maar doen het toch graag. Het is leuk maar ook een beetje eng. Wetenschappers van de universiteit van Birmingham maken het nog veel enger. Zij weten nu al waar je morgen bent. Ja, zelfs als je er onverwachts tussenuit gaat.

Patronen vinden in het dagelijks reisgedrag van individuen kunnen wetenschappers al jaren. Maar aan zulke algoritmen kon je makkelijk ontsnappen door hier en daar je routine te doorbreken. De methode van de Britten is slimmer en geniepiger: hun algoritme gebruikt ook de locatiedata van iedereen in je telefoonboek. Het zoekt naar correlaties tussen jouw patronen en die van je vrienden. Op die manier weten de Britten met een nauwkeurigheid van gemiddeld twintig meter te voorspellen waar je over 24 uur bent.

De wetenschappers wonnen met hun algoritme de Nokia Mobile Data Challenge. Zelf denken ze aan toepassingen in de reclame; nog voor je op je plaats van bestemming bent, doelgerichte advertenties krijgen. Lekker dan. Of gebruik ter verbetering van huidige apps met locatiedata. Misschien handig, vooral heel eng.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

dan moet eerst mijn telefoon maar eens weten waar ie is. met 99% van de tijd uit meet ie niet zoveel.

 

Hebben wetenschappers iets uitgevonden gaan ze het weer voor reclame gebruiken. Waar wonen die gasten, dan voorspel ik morgen op 50 meter nauwkeurig waar een reclamebord met grote neonletters en een geluidsinstallatie waar Metalica alleen maar van kan dromen.

Locatie voorspelling die werkt is niet alleen eng, maar dank zij hun ook nog fucking irritant.

 

Nieuwsbrief