Drones moeten helpen om hartaanvalslachtoffers te redden

Drones moeten helpen om hartaanvalslachtoffers te redden

26-08-2013 08:02 Laatste update: 28-04-2018 10:26

De Duitse non-profitorganisatie Definets wil drones inzetten om defibrillatoren snel naar hartaanvalslachtoffers te vliegen.

Bij een hartaanval is tijd van levensbelang. Een slachtoffer moet zo snel mogelijk ter plekke behandeld worden. Ambulances worden echter vaak vertraagd door het verkeer. De Duitse non-profitorganisatie Definets introduceerde daarom afgelopen vrijdag de Defikopter, een levensreddend concept bestaand uit een drone gemaakt door Height Tech die defibrillatoren naar hartaanvalslachtoffers vliegt. De Defikopter zou in tegenstelling tot een ambulance geen hinder ondervinden van het verkeer en bovendien sneller ter plaatse kunnen zijn.

De inzet van een Defikopter is wel afhankelijk van mensen ter plaatse die het slachtoffer helpen en de Definetz-app op hun smartphone hebben geïnstalleerd. De app seint de gps-lokatie van het slachtoffer door naar de hulpdiensten.

De Defikopter kan met een vliegsnelheid van 70 kilometer per uur een gebied van 10 kilometer doorsnede bestrijken. De vraag is echter of de Defikopter ook daadwerkelijk ingezet gaat worden. Hoewel Definetz en Height Tech hun concept introduceerden, hebben ze geen mededelingen gedaan of en wanneer de app voor het publiek beschikbaar komt en de Defikopter ingezet gaat worden. De Defikopter is bovendien met een prijskaartje van rond de 20.000 euro niet echt goedkoop. Bovendien mag een drone volgens de Duitse wetgeving niet autonoom vliegen en moet altijd door een mens gevlogen worden. Ook zou een Defikopter bij harde wind niet kunnen vliegen.

Je zou nagenoeg het zelfde concept ook kunnen uitvoeren door ambulancediensten van een motorrijder te voorzien die zich makkelijk door druk verkeer kan banen om een defibrillator snel naar een slachtoffer te brengen.