Duitsland erkent Bitcoin als wettig betaalmiddel

Duitsland erkent Bitcoin als wettig betaalmiddel

19-08-2013 08:30 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Als eerste land erkent Duitsland de virtuele munteenheid Bitcoin officieel als rechtmatig betaalmiddel. Maar hoe zit het met de belasting?

Het Duitse ministerie van financiën heeft Bitcoin na vragen van Kamerlid Frank Schaeffler betiteld als een ‘rekeneenheid’ en ‘privé geld’. Daarmee is Duitsland het eerste land ter wereld dat de digitale munteenheid officieel erkent. De erkenning van Bitcoins als officieel betaalmiddel roept wel de nodige vragen op, met name over belastingen.

Koerswinsten behaalt met Bitcoin zijn belastingvrij mits het om privé geld gaat en de Bitcoins pas na een jaar verruild worden voor conventionele valuta. Zodra er sprake is van handel waarmee personen een aanzienlijk deel van hun brood verdienen dan zou er mogelijk omzetbelasting geheven kunnen worden op de winst. De overheid gaat er dan wel vanuit dat mensen eerlijk op hun belastingformulier aangeven dat ze in Bitcoins hebben geïnvesteerd. Controle daarop is lastig want één van de kenmerken van het virtuele geld is de anonimiteit en de decentralisatie. Er is geen controlerend instituut dat Bitcoin beheert.

De snelle opmars van de virtuele munt baart overheden wereldwijd kopzorgen. Het Nederlandse ministerie van financiën erkent Bitcoin officieel nog niet als geld maar stelde onlangs wel dat inkomsten die in Bitcoins worden uitbetaald op de normale manier belast moeten worden.

Een Amerikaanse rechter oordeelde recentelijk dat Bitcoin als officiële munt door de overheid gereguleerd zou moeten worden maar de Amerikaanse overheid heeft nog geen stappen ondernomen. Thailand daarentegen heeft Bitcoin illegaal verklaard en alle handel in de elektronische munt aan banden gelegd.

Of de munt ook daadwerkelijk aan banden te leggen is, is maar de vraag. Beetje bij beetje begint de virtuele munt zijn intrede in het dagelijks leven te maken. Zo accepteert het Portugese bedrijf Lamassu sinds vorige week pre-orders voor hun Bitcoin ‘pinautomaat’. Via deze automaat kan je binnenkort op straat als het ware Bitcoins ‘pinnen’.