Dunnere iPhone 4: scherper scherm en videobellen
Nieuws

Dunnere iPhone 4: scherper scherm en videobellen

maandag 07 juni 2010 20:01

Hij heet iPhone 4 en is volgens Steve Jobs de 'dunste smartphone ter wereld'. De nieuwe iPhone heeft een scherper scherm en kan videobellen.

De nieuwe iPhone heet de iPhone 4, dus niet de iPhone HD of iPhone 4G, de meest genoemde namen voorafgaand aan de presentatie. Apple-baas Steve Jobs kondigde hem zojuist in San Francisco officieel aan. In zijn woorden is de iPhone 4 'de grootste sprong sinds de eerste iPhone'. 

Hij heeft in elk geval voor het eerst een nieuw ontwerp gekregen. Dat resulteert volgens Jobs in 'de dunste smartphone op de planeet': 9,3 mm dik, 24 procent dunner dan de huidige iPhone. De nieuwe iPhone heeft minder ronde hoeken, een platte glazen achterkant en een metalen zijkant. Die metalen rand is de antenne voor Bluetooth, wifi en GPS aan de ene kant en HSDPA en GSM aan de andere.

De iPhone gebruikt ook een nieuwe schermtechniek met een dichtheid van 326 pixels per inch. Volgens Jobs is 300 ppi de zichtbare limiet voor mensen op twintig centimeter afstand. Ter vergelijk: Sony Ericssons X1 heeft 312 ppi, iets minder dus dan de iPhone 4G.

Jobs liet zien hoeveel scherper het nieuwe scherm is vergeleken met zijn voorganger. Het scherm heeft ook een veel hogere resolutie: 960x640, zo'n vier keer meer pixels als de huidige iPhones. Volgens Jobs heeft de nieuwe iPhone 78 procent van de pixels in de iPad, maar dan in een veel kleiner apparaat. Ook nieuw is de gyroscoop, die naast de accelerometer nu zorgt voor bewegingsbepaling met zes assen.

De iPhone 4 heeft dezelfde 1 Ghz-chip als in de iPad en een extra cameraatje aan de voorkant voor videobellen. De 5 megapixelcamera aan de achterkant heeft nu ook flits, plus HD-video-opname (720p, 30 fps). Van iMovie komt er ook een iPhone-versie. 

Steves 'One More Thing' was dit keer een live videogesprek met de iPhone 4 via wifi. De naam van de videobelfunctie is FaceTime. Voorlopig werkt FaceTime alleen via WiFi. Jobs zegt over videobellen via 3G-netwerken nog te praten met telecomaanbieders. Tijdens het videobellen zijn beide camera's te gebruiken. Maar FaceTime werkt alleen tussen twee iPhone 4's. Videogesprekken voeren met andere type telefoons is niet mogelijk.

Net als de iPad werkt de iPhone ook met microsims, kleinere simkaarten, die alle telecombedrijven nu leveren. Een toevoeging is ook ruisonderdrukking dankzij een tweede microfoon. Als opslagcapaciteit heeft de iPhone 4 16 of 32 GB. Het toestel beschikt over de snellere n-variant van wifi. De accuduur is ook toegenomen: 40 procent meer praattijd. De iPhone 4 kan 7 uur 3G-browsen, 10 uur wifi-browsen, 10 uur video afspelen, 40 uur muziek afspelen en 300 uur standby blijven.

De nieuwe iPhone werkt met iOS 4, de nieuwe naam van Phone OS 4.0. Dit systeem biedt naast multitasking en een beter beheer van apps nog 100 andere vernieuwingen. De iBook Store komt ook naar de iPhone en de iPod Touch. Handig is dat de app synct met alle apparaten. Sta je op bladzijde 80 op de iPad, dan kun je precies daar weer verder gaan op je iPhone. Op de iPad zijn intussen de laatste twee maanden al 5 miljoen e-books gedownload. 

Jobs toonde ook het advertentiesysteem iAd, dat op 1 juli van start gaat. De presentatie ging minder soepel dan normaal vanwege problemen met het overbelaste wifi-signaal: de bloggers in de zaal werden gesommeerd te stoppen met bloggen tijdens sommige demo's.

De iPhone 4 kost in de VS met een abonnement van 2 jaar 199 dollar (16GB) of 299 dollar (32GB). Hij is in de VS, Japan, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannie vanaf 24 juni te koop in zwart of witNederland volgt in juli. T-Mobile heeft al een pagina over de nieuwe iPhone op zijn site staan, maar daar staat nog weinig op. De prijs van de iPhone 3GS zakt  in de VS naar 99 dollar. De update naar iOS 4 is beschikbaar vanaf 21 juni, ook voor 3GS- en 3G-bezitters, maar die kunnen niet alle functionaliteiten gebruiken.

Diverse technische details en de looks van het toestel waren al in april uitgelekt doordat een Apple-medewerker het apparaat had laten slingeren in een kroeg. Maar niet alles kwam overeen met het laatste en definitieve model. Een Apple-apparaat is immers pas officieel als Steve Jobs is uitgesproken. En dat is hij nu.

De keynote van Jobs bevatte geen nieuws over de eerder vandaag uitgelekte Magic Trackpad voor iMacs, andere producten of die langverwachte webvariant van de iTunes Music Store. Engadget heeft meteen een vergelijking tussen de iPhone 4 en de 3GS gemaakt. De eerste hands-on filmpjes komen nu ook binnen.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Vet! En nu maar hopen dat ie snel in Nederland is te krijgen!

 

Zeker vet, maar minder vet is dat ik m wel aan een PC met een OS uit 2001 mag hangen, maar niet op een mac met dito leeftijd. Zelfs Tiger is nog te oud. T is toch schaamrood voor Apple waard om de iPhone op mijn iMac met 10.4.11 gesynchroniseerd te zien worden met Virtual Box. Blasfemie!

 

Nice, Steve neemt nog een slokje water en het eerste deel is al samengevat op Bright.nl.
Keep 'm updated Tonie! : )

 

ik volg de keynote nu op macrumors.com - ben ook benieuwd wanneer ie in NL komt en wat ie kost! Display en gyroscoop lijken me echt super.

 

Goed zeg, zo snel zo'n duidelijk / uitgebreid verslag !

Gelukkig zit ik over 5 weken weer in de VS hopen dat ie dan zo'n beetje beschikbaar is.

 

In de into wordt er gezegt: "De nieuwe iPhone heet de iPhone 4, dus niet de iPhone HD of iPhone 4G"

en aan het einde staat er: "De iPhone 4G kan 7 uur 3G-browsen, 10 uur Wifi-browsen, 10 uur video afspelen, 40 uur muziek afspelen en 300 uur standby blijven."

Eppic Fail!!
WTF??

Iphone 4 vriend dus geen 4G!

 

Hyy, weer een azijnpisser die zijn naam eer aan doet.

 
die ene g was een typfoutje, bedankt dat je het zo vriendelijk meldt..
 

haha terechte sarcasme Tonie, mensen doen soms echt te moeilijk wat ze uiten op een nog moeilijkere manier...

 

Een typefoutje is het natuurlijk niet, die ene G was onderbewust door je getypt. Dat kan ook niet anders als we maanden lang over een iPhone 4G worden opgefokt. Het is je vergeven Tonie, ben veel te blij met je uitstekende artikelen!

 

juli

 
yep, gemeld.
 

Nette telefoon. Gaat dit nu de bom worden of gaat Android het toch maken in 2010? .....

 

Er staat in het artikel dat dit apparaat 80% van de pixels van de iphone heeft, ik denk dat hier ipad bedoelt word?

 
Yep. O ja, collega's posten ook diverse 'sitetweets' op de voorpagina van bright.nl. De nieuwe functie van de homepage in actie...
 

Epic is met 1 p... X vos

 

En er was geen ander nieuws ?

 
nee Safari 5 werd pas na de keynote bekendgemaakt
 

Goede snelle samenvatting zeg, super!!

 

Verwachtingen waren skyhigh, veel features waren al gelekt maar toch niet teleurgesteld. Mooie compleet ding. Ik vraag me af of videobellen via 3G gaat doen, of niet of n stuk crappier wat logisch is ofcourse.
Zal allicht beter zijn dan met mn N95. En ja, wanneer komt er nou eens duidelijkheid over Voda en KPN?

Please niet alleen dat kreupele TMobile.

Please.

Had ik al please gezegd?

 

En nu maar hopen dat Parkeerschijf er hierop goed uitziet.

 

Dat marketing geneuzel over meer pixels zal best waar zijn, maar kijk eens voor de gijn op de Apple site naar hoe de nieuwe display wordt verkocht.
oh oh oh wat is de display van de 3gs toch matig en die van de 4 super strak! Kijk vervolgens eens gewoon op je 3g, ga naar Apple's voorbeeld ook naar de site van de new York times en vergroot je scherm maximaal......
Zeg het maar.

 

Yay, Apple is winning again!

 

Gijn = gein. Foutje

 

Ik kan gewoon niet anders dan hier kinderlijk enthousiast van worden. Om de een of andere reden zou videobellen lame zijn als een andere het deed, waarschijnlijk omdat te omslachtig. Maar hier word ik er toch weer dom blij van.

 

Ik hoop vooral dat het ding ook via Vodafone komt...

 

Uiteraard weer via www.t-mobile.nl

 

Zal wel weer alleen via t-mobile komen. Maargoed, indrukwekkende specsheet

 

326ppi zijn het

 

Was al tijd van plan om eindelijk ook aan de iPhone te gaan, maar toen ik de 'rumors' hoorde over een nieuwe serie, ben ik nu toch ook echt wel blij dat ik heb gewacht.
Juli/Augustus wordt 't hem dus!

 

Wat een stijlvolle telefoon, heerlijk. De telefoon is nu ook een optie voor mensen die gaan voor classy telefoons als de blackberry en nokia e71/72.

Als googlefan ga ik android verlaten. Wordt de telefoon los verkocht in de Verenigde Staten? In augustus ben ik er op vakantie.

 

Lijkt me een top apparaat, heb ook al dingen gehoord als een iMac met touchscreen.
In ieder geval fijn dat Bright het zo snel, en goed post.

 

Top zeg, weer via tmobile, wie weet straks ook videobellen via 3g en dan kunnen we echt niet meer bellen...

Sorry echt geen goed woord over tmobile, wel mooi toestel.

 

Sorry hoor, maar het kan toch niet zo zijn dat t-mobile weer de rechten krijgt van de Iphone 4. Moet ik weer allemaal moeilijke dingen doen om hem via Vodafone te krijgen. Snap dat echt niet van apple nederland. Ach ja, jammer!

 

Hele mooie samenvatting. Ik heb zelf ook live WWDC gevolgd, en er verslag van gedaan op mijn website ( http://www.iphone4-info.nl ). Ik moet toegeven dat ik ook klakkeloos de info van Jobs heb overgenomen; maar ik ben oprecht super enthousiast over dit nieuwe naar mijn mening prachtige toestel

 

Wat is er mis met T-mobile? Ben al jaren tevreden klant: geen dekkingsproblemen, goede service en ... iPhone in assorti :-) mis ik iets?

 

Geen negatief nieuws over T-Mobile meegekregen de laatste tijd? Iets met steen en eronder zitten.. Sorry, flauw maar ze zijn uitgebreid in het nieuws geweest vanwege de dramatische dekking.

 

Als je geen last hebt met t-mobile mag je jezelf gelukkig prijzen! Mooie telefoon alleen balen dat ik nog 15 maanden aan mijn hopeloos verouderde 3gs vast zit;)

 

Misschien ben ik heel simpel maar t-mobile speelt gewoon een gor spelletje met ons als klant!!!!!!

Zij wisten allang dat ze de nieuwe rechten kregen en dat de iPhone videobellen kreeg waardoor ze opeens heel spontaan actie gingen ondernemen om dat kut bereik van hun netwerk te verbeteren!!!

Vandaag weer een zo'n kut standaard antwoord gehad op mijn klacht!! Of ik even begrip wou opbrengen voor de situatie! Dikkelul T-mobile!!!!

Ondertekend door de directie klanten service, aan-me-hoela hij is te lui om überhaupt de tijd te nemen de klachten persoonlijk af te handelen als deze aan hem is gericht!

T-mobile toon eens ballen ipv kutsmoesjes rond te sturen.

Met boze groet,

 

Videobellen gaat voorlopig alleen via wifi! Dus...

 

Heb nu een 3gs, wil dolgraag de 4 hebben!

Ik kan verlengen bij Vodafone, klantwaarde H.. Dus als dat ding niet naar vf komt, dan word het toch een android toestel:(

 

Wat een ophef over een nieuwe Iphone. Hoezee we kunnen videobellen, dat kon drie jaar geleden al met di. rse gsm's. Maar belt die ook anders? Ik snap die Applerukkers niet. Na 2 jaar ben ik mn Iphone zo zt Oudbollige interface, ook die blijft hetzelfde..

 

Wat een mooie nieuwe Iphone, wil hem zeker hebben. Heb hem al gereserveerd op www.deiphone4g.nl wil hem niet via een duur abonnement en daar kan je hem los kopen.
Steve heeft weer mooi werk afgeleverd!

 

Waarom toch weer nog kleiner? Vond de vorige al te klein, nu nog erger. Gewoon 5-6 inch scherm erin, en dito groter maken dat ding. Voor dpi's lees ik wel de krant. 2540 dpi!

 

of t-mobiel doet alsof ze weer alleen recht hebben ;)....

 

Gewoon normale evolutie qua techniek. Uiteraard krijg je meer pixels, betere camera, HSDPA, video bellen, niets dan normaal lijkt me. Dat zullen andere smartphones ook gaan krijgen. Als er nogsteeds met icoontjes wordt gewerkt ipv widgets zal ik niet overstappen. Vind het prettig op de android een homescreen in te stellen, met snel info over van alles.

 

iPhone OS4 bevat dingen die er al lang in hadden moeten zitten, en natuutlijk moeten we voor die update gaan betalen...

 

Nee dus, want het is een gratis update.

 

Upgrades zijn altijd gratis geweest.

 

(null)

 

Pagina's

Nieuwsbrief