Deathmatch: RWE Smarthome vs Honeywell Evohome

Deathmatch: RWE Smarthome vs Honeywell Evohome

01-04-2015 08:42 Laatste update: 28-04-2018 01:09

Na een jaar met Honeywells Evohome is er een uitdager: RWE's Smarthome. Twee systemen om je verwarming per ruimte te sturen.

Vorig jaar installeerden we Honeywells Evohome in mijn 200 jaar oude huis en werd daarmee de verwarming naar de 21e eeuw gebracht. Per ruimte is exact te meten en te regelen hoe warm het er wordt. Tijdens de installatie was er geen enkel merk dat met een cv-ketel als basis per ruimte de warmte kon sturen (Conrad bijvoorbeeld had wel een systeem dat met blokverwarming of stadsverwarming werkt). "Slimme" thermostaten als de Nest en de Toon meten en regelen nog steeds slechts voor één ruimte.

Maar nu is er Smarthome van RWE. Een systeem dat alles kan wat Evohome kan, maar bovendien gecombineerd kan worden met bewegingsmelders, camera's en Philips Hue-lampen om een geïntegreerd domoticasysteem te maken. Wij mochten het testen.

Functies
In de doos van onze Smarthome-installatie vonden we 12 radiatorknoppen, twee thermostaten, een centrale en een stekkerschakelaar. Voor 49 euro was de hele set al voorgeprogrammeerd en zaten er stickertjes op de radiatorknoppen: "badkamer", "woonkamer 1", etc.
Smarthome belooft dezelfde functionaliteit als Honeywell: per kamer regelen van de temperatuur, op afstand te bedienen met een app en in de bonus ook nog vanuit je browser.
Het systeem werkt met modulerende en niet-modulerende ketels, met vloerverwarming en met radiatoren.

Prijs
De set van Smarthome met dezelfde functies als de Evohome set kost bij Smarthomesupply 936,70 euro inclusief vooraf instellen, maar exclusief installatie (dat doe je zelf).
De Honeywell Evohome set voor hetzelfde huis kost 1358 euro inclusief installatie. Tsjatsing: 400 euro in de pocket om Hue-lampen, bewegingssensoren en ander speelgoed van te kopen.

Links het kastje van Honeywell dat het systeem met internet verbindt. Rechts de centrale van RWE Smarthome.

Bij Honeywell is er nog een centrale met Touchscreen toegevoegd voor in de kamer.

Je zou haast denken dat ze bij elkaar afgekeken hebben. Zelfde aantal knoppen op dezelfde plek. De Honeywell knoppen hebben een verstelbaar scherm en zijn iets slanker.

Voor ruimtes met meerdere radiatoren is een ruimtethermostaat aan te raden. Links die van Smarthome, rechts die van Honeywell (in de plaats van deze kan ook het touchscreen ingezet worden).

De praktijk
De installatie van de set is kinderlijk eenvoudig. Centrale aan de router en in het stopcontact. Schroef je oude radiatorknoppen er af, schroef de nieuwe erop, batterijtjes erin en klaar. Nou ja, bijna klaar. Eerst moet er nog een stekkerschakelaar in een stopcontact bij je ketel, met daarop een adapter waar twee draadjes uitkomen die op je ketel aangesloten moeten worden. Niet moeilijk, maar het bewijst wel dat deze set oorspronkelijk ook voor stads- en blokverwarming ontwikkeld is en het schakelen van een CV-ketel een afterthought is.

Vervolgens kun je met de radiatorknoppen zelf óf met de kamerthermostaten de warmte instellen. Het feest begint natuurlijk pas echt met het maken van programma's voor de verschillende ruimtes. Daarvoor moet je naar een website die draait op Silverlight. Met een Mac is dat geen feestje, want ik moet drie keer opnieuw opstarten. Het werkt alleen in Safari. Ik moet Silverlight in onveilige modus laten draaien en het werkt na veel gefriemel en gedoe pas. Nu is dat eenmalige ellende en is er hoop aan de horizon, want een HTML5 versie van de app komt eraan. Gelukkig maar. Want zelfs als het werkt, duurt het nog meer dan een halve minuut nadat je de site opent, voordat je instellingen kunt wijzigen.

In het geval van de Evohome heb je een centrale thermostaat met een touchscreen, waarop je in overzichtelijke schermen de thermostaat programmeert. Nu staar ik een paar minuten naar een scherm met teksten als "profielen", "sensoren", "kamers" en "apparaten". Zonder hulp van de Youtube-filmpjes kom ik er niet uit. Daar moet bij gezegd worden dat ik er ook voor had kunnen kiezen mijn dagprogramma's van tevoren te laten installeren. Dan draaide het systeem in 1 keer.

7 minuten zijn er voor nodig om mij uit te leggen hoe ik in 1 ruimte de ketel aan en uit moet schakelen als er een warmtevraag is. Dat is toch de meest basale logica van een dergelijk systeem? Dat zou naar mijn mening ingebakken moeten zitten én bovendien wil ik die logica niet in actie zien. Ik hoor nu de digitale tandwielen kraken en besef me bovendien dat ik met een logica-denkfout mijn energierekening wel eens kan zien oplopen in plaats van afnemen. Wil ik zaken als "Even weg, verwarming naar beneden", dan moet ik daar zelf ook de logica voor instellen. In het Evohome-systeem zit dat allemaal voorgebakken.

Naast de temperatuur wordt ook de luchtvochtigheid gemeten in de kamer. Het roze vlakje op en neer bewegen stelt de temperatuur in.

OK, nu ben ik officieel in de war. Overkoepelend? Aanwezig?Techniek? Profielen?

Vergelijk de kinderlijk eenvoudige interface van Honeywell.

Na een paar uurtjes klooien en uitproberen, krijg ik het allemaal aan de praat en werkt het ook, maar de volgende ochtend word ik wakker met nieuwe ideeën voor logica die ik toe kan voegen. Smarthome is de Lego Mindstorms voor de verwarmingsbusiness.

Conclusie
Na een paar dagen begint het besef te komen: dit is een strijd die analoog is aan die tussen Apple en Android. Evohome is het meer gepolijste, meer gesloten, meer uitgewerkte en doordachte systeem. Smarthome is meer open, meer barebones en minder ver doorontwikkeld. Wie zin en tijd heeft om zelf de functionaliteit te creëren die bij Evohome standaard is, kan geld besparen door Smarthome te kopen.

Daar komen echter wel een paar offers bij kijken. Het Touchscreen van de Evohome, moet je ontberen bij Smarthome (daar zit vast een groot deel van de besparing in).

Bediening op afstand is twee jaar gratis, daarna betaal je 14,95 euro per jaar. Bij Honeywell is dat blijvend gratis.
Het grootste offer voor mij is echt de interface. Die vind ik niet intuïtief en lastig te bedienen. Een groot contrast met de gelikte interface van zowel het touchscreen als de apps van Honeywell. Die kunnen mijn minder technisch aangelegde huisgenoten namelijk prima bedienen.

Winnaar: Honeywell Evohome


Meer smarthome:

Uitpakparty: IKEA Riggad-lamp met draadloos opladen

Uitpakparty: Withings Home-beveiligingscamera

Philips presenteert nieuwe soorten Hue-lampen