Last van stress? Verwijder eens wat groepschats
WhatsApp

Last van stress? Verwijder eens wat groepschats

13-09-2018 16:03 Laatste update: 17:31

We hebben het er maar druk mee: groepsapps. Een groep met je beste vrienden, nog eentje maar dan met die andere meiden er ook bij, een met de ouders van je dochters klasgenootjes, de familie, je werk en waarschijnlijk nog 20 andere. Dit is stressvol, dat wisten we al. Maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen; eindelijk!

Het zijn vooral de pushberichten van de groepschats die ons de das om doen. Sarah Diefenbach, professor psychologie aan de Universiteit in München, heeft samen met haar studenten onderzoek gedaan naar WhatsApp-stress. "We ontdekten dat de pushberichten funest kunnen zijn voor het welbevinden", vertelt Diefenbach aan Knack.

Boze reacties 

Haar studenten hebben twee weken hun pushberichten uitgezet. Dat leverde hen een opvallende daling van stress op. Maar wat ook opviel is dat de omgeving van de studenten vaak boos reageerde omdat ze niet snel genoeg reageerden. De groepsdruk zit dus duidelijk niet tussen de oren.

Diefenbach heeft daarnaast ook in samenwerking met haar studenten een enquête gedaan bij WhatsApp-gebruikers. Ze peilden hoeveel (groeps)chats mensen hadden en  hoeveel stress deze individuelen ervoeren in het dagelijks leven. "Hoe meer groepschats, hoe meer stress. Bovendien beoordelen gebruikers deze groepschats ook als tijdverspilling."

Bang voor sociale isolatie 

Maar waarom stappen we dan niet gewoon uit die chats? Volgens Diefenbach zijn we bang voor sociale isolatie. "Onze communicatie is voor een groot deel verhuisd naar het virtuele niveau. Waarschijnlijk vinden veel mensen zo'n irritante groepsapp beter dan niets", vertelt de psycholoog aan Knack.

Daarnaast ervaart iedereen Whatsapp op een andere manier. Zo kwam ook uit het onderzoek dat blauwe vinkjes voor stress zorgen. De één beschouwt WhatsApp als een 'gewoon gesprek' waarin je meteen op elkaar reageert, terwijl een ander het meer als een e-mail ervaart en even de tijd wil nemen voor het antwoord. Hierdoor ontstaat stress en zelfs pittige meningsverschillen. "Maak hierover afspraken met je omgeving. Of nog beter: zet je leesbevestiging uit."