Een maaltijd in de badkuip

Een maaltijd in de badkuip

20-09-2012 14:50 Laatste update: 28-04-2018 16:07

In de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum kun je in Restaurant Stedelijk ook in wind of regen op het Museumplein eten.

'De badkuip', zo heeft de Amsterdammer de nieuwe witte uitbouw van het Stedelijk Museum gedoopt. En dat is prima, want dat betekent dat er over je gepraat wordt en dat je een herkenbaar en vindbaar landmark in de stad bent. En eerlijk is eerlijk, een badkuip is gewoon precies wat je ziet.

Daar waar je het afvoerputje van het bad zou verwachten vind je Restaurant Stedelijk. Architect Benthem Crouwel tilde de badkuip op boven het plein en sloot de ruimte eronder af met glas. Ontwerpbureau Concern dat de inrichting van het restaurant doet, nam de glazen muur als uitgangspunt en zag het restaurant als stedelijk plein. De banken lopen dwars door het glas en zelfs de tegels van het plein zijn ook de vloer van het restaurant. De bijna afwezige scheiding tussen binnen en buiten levert wel wat zoeken naar de ingang op.

Prettig detail zijn de rode zittingen op de bank. Ze lijken rigide maar zijn wel degelijk te verschuiven van 'gezellig naast je lief' tot 'ver genoeg van de vreemdeling'. Een serveerster vertelt dat mensen al wiebelend zelf ontdekken dat de stoeltjes los zitten.

Ook cool, ze neemt de bestellingen op met een zilveren iPod via het appje TIM. Van de smakelijke maar zeker betaalbare kaart is de kabeljauw een aanrader.

Aan de muur hangt een akoestisch wandkleed van ontwerper Petra Blaisse, die ook het Nederlands paviljoen in de nu lopende Architectuur Biennale in Venetië aan haar portfolio mag toevoegen. Het tapijt is gemaakt met nieuwe weeftechnieken en verbeeldt de oorsprong van de grond waarop je staat: de plattegronden van het oude Stedelijk en de planten die hier oorspronkelijk groeiden.

Het tapijt loopt uit het restaurant de hoek om het Stedelijk in en klimt daar 14 meter omhoog. In onderstaande filmpjes vertelt Blaisse in de bouwput van het Stedelijk over dit wandtapijt.

Concern begon ooit als een eigenwijze studie waar je aan werkelijke opdrachten werkt. Nu is het uitgegroeid tot een nog steeds eigenwijs bureau voor vormgeving van voornamelijk interieurs. Naast het interieur van Restaurant Stedelijk is Concern ook verantwoordelijk voor de Zadelhof bar boven de oude entree en vitrines in het Stedelijk. Daar was de opdracht onzichtbare kasten te maken. "Bijna gelukt" zegt Cindy Bosman van Concern over de 32 types stofvrije en klimaatvaste glazen kasten.