Eén op de vijf Macs bevat malware
Nieuws

Eén op de vijf Macs bevat malware

woensdag 25 april 2012 08:39

Volgens de Britse virusbestrijder Sophos bevat 20 procent van alle Macs malware. Reden tot zorg of valt het eigenlijk wel mee?

Op basis van een inventarisatie van 100.000 Macs concludeert Sophos dat 20 procent van de Macs malware bevat. Dat is 'onthutsend veel', stelt Sophos. Mac-gebruikers wanen zich immers al jaren veilig. De meeste malware wordt immers voor het grootste platform gemaakt: Windows.

Maar om wat voor malware gaat het eigenlijk? Wat voor soort virussen spoorde Sophos op? In de meeste gevallen blijkt het – ironisch genoeg – te gaan om Windows-malware. Niet iets waarover Mac-gebruikers zich zorgen hoeven te maken, tenzij zij ook Windows op hun Mac hebben draaien. Op 'slechts' 2,7 procent van de 100.000 gescande Macs werd Mac OS X-malware aangetroffen. De meeste infecties (driekwart) worden veroorzaakt door Flashback: de grootste malware-uitbraak voor de Mac ooit.

"Sommige Apple-fans zullen misschien opgelucht zijn dat de kans zeven keer zo groot is dat ze Windows-malware op hun Macs hebben dan malware die specifiek voor Mac OS X is gemaakt, maar er is geen reden om achterover te leunen", schrijft Graham Cluley van Sophos. "Cybercriminelen beschouwen Macs als een makkelijk doelwit omdat hun bezitters  minder vaak anti-virussoftware draaien."

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief