Eén seconde extra veroorzaakt chaos op internet
Nieuws

Eén seconde extra veroorzaakt chaos op internet

maandag 02 juli 2012 10:56

Onweer en een schrikkelseconde legden sites zoals NetFlix, Pinterest, Instagram, Yelp, Gawker en Reddit de afgelopen dagen plat.

Tijd en weer zorgden er de afgelopen drie dagen voor dat grote internetdiensten tijdelijk uit de lucht waren. Vrijdagavond veroorzaakte zwaar onweer met hevige windstoten ervoor dat een groot datacenter van Amazon uitviel. Deze servers van Amazon hosten sites zoals NetFlix, Pinterest en Instagram die urenlang niet bereikbaar waren.

Het uitvallen van dergelijke datacenters gebeurt met regelmaat. Onder normale omstandigheden zou software bij een uitval het dataverkeer automatisch over datacenters op andere lokaties verdelen zodat de diensten ononderbroken bereikbaar zijn. Dit faalde afgelopen vrijdag omdat zowel de primaire als de backupgenerator die het datacenter van stroom voorzien door de storm waren uitgevallen.

Nauwelijks een dag later klokslag 00.00 ’s nachts vielen een hoop diensten zoals Yelp, Reddit en Gawker ook uit. De oorzaak was dit keer geen storm maar een schrikkelseconde. Atoomklokken wereldwijd voegden op dat tijdstip een extra seconde toe om ervoor te zorgen dat ze in sync blijven met de gemiddelde zonnedag en de aardse werktijd die ongeveer een seconde per 18 maanden verschilt.

De huidige technologie die voornamelijk op software draait, weet daar soms niet goed mee om te gaan. Ze zien dezelfde seconde twee keer achter elkaar. De extra schrikkelseconde die toegevoegd werd, deed vele sites crashen. Google is hierop wel voorbereid met zogenaamde Leap Smears. De software van hun servers voegt bij iedere update een paar milliseconde toe. Op het moment dat de schrikkelseconde ingevoegd moet worde, zijn de klokken van de Google servers al aangepast zodat de diensten ononderbroken door kunnen gaan.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief