Eerste drone-boete in ons land gaat naar een fotojournalist
Nieuws

Eerste drone-boete in ons land gaat naar een fotojournalist

woensdag 24 december 2014 11:16

De rechter heeft voor het eerst een straf uitgedeeld voor illegaal gebruik van een drone.

Fotojournalist Roel Dijkstra heeft de twijfelachtige eer om de eerste drone-boete te moeten betalen in Nederland. Die kreeg hij gisteren opgelegd door de rechter: 1000 euro waarvan 750 euro voorwaardelijk. Er was een boete van 500 euro geëist. Eerdere zaken rond de schending van de Regeling modelvliegen zijn afgedaan met de schikking. Het is dus voor het eerst dat er een rechter naar kijkt.

Ontheffing aanvragen

Dijkstra maakte in juli 2013 opnamen van een plaats-delict van een steekpartij in Vlaardingen. Volgens de wetgeving rond drones, die vanaf 2 juli 2013 is aangescherpt, mag dit niet. Er geldt namelijk een verbod op professioneel gebruik van drones, waarbij je kans loopt op 6 maanden cel of maximaal 7800 euro boete. Wil je je drone wel gebruiken voor je werk, dan moet je een cursus doen, een praktijkexamen halen, je drone moet gekeurd en geregistreerd worden en voor iedere keer dat je hem wil inzetten, moet je bij de provincie een ontheffing aanvragen.

Niet te doen voor journalisten

Onwerkbaar voor journalisten, vindt Dijkstra en met hem de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die de rechtszaak tegen hem als een proefproces zien. Op deze manier is het onmogelijk voor journalisten om legaal nieuwe technologieën in te zetten als er nieuws verslagen moet worden. Dan heb je geen tijd voor een vergunning. 

Een ander argument tegen het dronegebruik van Dijkstra was, dat hij in de buurt van een aanvliegroute van Rotterdam The Hague Airport opereerde en dat dat dus gevaarlijk was. Ook dat doet Dijkstra af als onzin, omdat de drone volgens hem niet hoger vloog dan een meter of negen. 

Domtoren en Efteling

Volgens het OM zijn er dit jaar tien tot vijftien gevallen van wetsovertredingen met drones binnen gekomen. Een bekende was het filmpje van de Domtoren in Utrecht, net als de jongen die attracties in de Efteling met een drone filmde en op YouTube zette. Of zij ook vervolgd worden, is nog niet bekend.

Reacties

Eigenlijk is het van de zotte dat je voor professioneel gebruik wel een vergunning nodig hebt om een drone te mogen vliegen, maar voor hobby gebruik niet. Professionals kennen de gevaren beter over het algemeen.

Juist hobbyisten veroorzaken de ongelukken of overtreden de regels die opgesteld voor modelvliegen omdat ze er onbekend mee zijn. Ze kopen zo'n drone in een speelgoedwinkel en dan denken ze overal te kunnen vliegen.

 

Nieuwsbrief