Eerste indruk: Libratone Zipp AirPlay-speaker
Eerste Indruk

Eerste indruk: Libratone Zipp AirPlay-speaker

donderdag 27 september 2012 16:11

De Libratone Zipp is een Airplay-speaker met opvallende hoes en goed geluid. Hij streamt ook zonder wifi-netwerk.

Het Deense Libratone kwam vorig jaar al met zijn twee eerste grote Airplay-speakers: luidsprekers zonder iPhone-dock die alleen via wifi vanaf computers met iTunes of iPhones, iPads en iPods hun muziek ontvangen. We waren positief over de geluidskwaliteit en het ontwerp, hoewel de prijs voor velen iets te hoog was. Het bedrijf komt nu met een kleinere, goedkopere speaker: Libratone Zipp. Hij heet zo omdat hij een rits heeft waarmee de wollen designhoes, verkrijgbaar in acht kleuren, is te vervangen. 

De Libratone Zipp is een cilindervormige speaker met '360 graden geluid'. Volgens Libratone gebruikt het apparaat hiervoor speciale tweeters, die ervoor zorgen dat het geluid naar alle kanten gaat. Tijdens een luistertest in Amsterdam konden we horen dat dit best goed werkt. De kleine Zipp levert op het eerste gehoor een prima geluid voor zo'n compact model. Minder schel en iel als veel speakerdocks. En inderdaad, na een rondje rond de kamer, leek de belofte van 360 graden niet eens overdreven.

Ook bijzonder aan de speaker is dat hij niet alleen via een lokaal draadloos netwerk met AirPlay kan werken, maar ook een directe draadloze Airplay-verbinding kan maken met iPhones en iPads. Dit noemt Libratone 'Play Direct'. Dat is handig voor momenten dat de Zipp geen wifi-router in de buurt heeft. De speaker is dan ook niet alleen voor thuis bedoeld. Hij is licht en klein genoeg (26 bij 12 cm) om hem mee te nemen aan zijn draaghendel. Hij kan muziek blijven afspelen op zijn ingebouwde accu en is dus echt draadloos te gebruiken. De accuduur zou zeker 4 uur zijn bij draadloos streamen. Hij heeft trouwens ook een 3,5 mm ingang en usb-poort.

De Zipp is volgens technisch directeur Kristian Kroyer vooral bedoeld voor drie situaties: op het werk, een feestje of een 'urban picknick' ergens buiten de deur. "Dit soort AirPlay-speakers kan erg populair op kantoor worden. Bij ons staat hij altijd aan en kunnen meerdere medewerkers achter elkaar hun muziek afspelen."

Nieuwkomer Libratone heeft nogal wat concurrentie. Zo'n beetje alle grote audiofabrikanten komen nu met AirPlay- en Bluetooth-speakers. Volgens Kroyer is Bluetooth minder geschikt omdat het minder goede geluidskwaliteit levert en een kleiner bereik heeft (maximaal 10 meter), terwijl dat bij wifi tientallen meters kan zijn. Zijn bedrijf hoopt zich te onderscheiden qua geluidskwaliteit en design. De speakers vallen op met hun vorm en de gekleurde stoffen covers, waaronder fel rood, paars, geel en blauw.

De Libratone Zipp kost vanaf 399 euro en is vanaf oktober in grijs en rood te koop via de Apple Store. Versies met drie verschillende hoezen komen via andere winkels te koop voor 449 euro. Een extra losse hoes kost 49 euro. De Zipp is voor zijn prijs een van de best klinkende AirPlay-speakers. Met 'Play Direct' heeft de Deense startup een voordeel ten opzichte van de bekendere concurrenten: de speaker is geschikter voor gebruik op plekken zonder goede wifi-dekking, van het strand tot de garage. En als je eenmaal aan AirPlay bent gewend, zul je een iPhone-dock of Bluetooth niet snel missen.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief