Eerste indruk: APP de film

Eerste indruk: APP de film

13-03-2013 15:47 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Teun van den Neste

Tijdens de film App kun je in de bioscoop extra informatie bekijken op je smartphone via een speciale app.

APP claimt de eerste bioscoopfilm te zijn die ondersteund wordt door een second screen applicatie. De techniek die gebruikt wordt door APP is in de bioscoop inderdaad nieuw, maar vorig jaar moedigde de Nederlandse film Bellicher: Cel je ook al aan om je smartphone aan te laten in de bioscoop.

Het vernieuwende van de app bij APP is dat de extra informatie die je op je tweede scherm te zien krijgt, gelijk loopt met de film. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Automatic Content Recognition: software voor geluidsherkenning die ook zit verwerkt in apps als Shazam. Voor de film begint, krijg je via het bioscoopscherm het verzoek om de app te openen en te starten. In de film zelf zitten geluiden verwerkt die ervoor zorgen dat je op je tweede scherm meer informatie te zien krijgt.

In de film volg je studente Anna Rijnders (Hannah Hoekstra). Na een feestje waarvan Anna zich niet veel meer herinnert, merkt ze de volgende ochtend dat er een nieuwe app op haar smartphone is geïnstalleerd, IRIS. Dit lijkt in eerste instantie een handige persoonlijke assistente, maar al snel merkt Anna dat de app haar leven en dat van haar vrienden beïnvloedt.

APP zelf is een vermakelijke tienerthriller, maar de informatie die ik op mijn toestel voorbij zag komen was voor mij eerder een afleiding dan een toevoeging. Doordat er niet wordt vermeld wanneer de extra info te zien is, ben je constant op twee schermen aan het letten. Op je tweede scherm krijg je vooral andere camerastandpunten te zien, dat had voor mij weinig meerwaarde. Ook krijg je tijdens de film berichten te zien die personages in de film onderling uitwisselen. Zo krijg je op voorhand al wat meer te weten dan filmbezoekers zonder de app. Maar aangezien die informatie je volledige beeld op je tweede scherm in beslag neemt, ben je niet meer met de film bezig.

APP is vanaf 4 april te zien in de Nederlandse zalen. De app is beschikbaar voor iOS en Android en kun je nu al downloaden. Door de gebruikte audiotechniek werkt de app in de bioscoopzaal zonder internetverbinding.