Eerste Indruk: BeBook Pure
Eerste Indruk

Eerste Indruk: BeBook Pure

dinsdag 07 augustus 2012 13:41

BeBook Pure is een no-nonsense reader. Hij richt zich puur en alleen op het lezen van digitale boeken en documenten.

Hoewel het lang geleden is dat ik een boek op een ereader heb gelezen, lees ik me suf aan ebooks op mijn iPad. Zolang ik binnenshuis lees, ondervind ik geen nadelen van het lezen van een lcd-scherm. Er wordt altijd gezegd dat dat vermoeiend is. En in de avonduren moet je volgens een aantal studies vooral niet teveel van een tablet lezen omdat het blauwe licht van een lcd iets met je brein zou doen waardoor je niet in slaap kan vallen. Maar daar merk ik weinig van.

Een ereader met een e-inktdisplay zou de voordelen van het lezen van een papieren boek combineren met de voordelen van elektronica; je kan duizenden ebooks in één apparaatje opslaan en zonder het vermoeiende geflikker van een scherm lezen.

Mijn ereader ligt al geruime tijd stof te vergaren in de kast. Ik vind de interface van een tablet prettiger, hij slaat veel soepeler pagina’s om, is sneller en het kopen van boeken ervaar ik als simpeler. Zelfs al heb je een ereader met wifi en touch het struinen door digitale boekenwinkels gaat lang niet zo soepel als met een tablet.

Mijn iPad functioneert dus prima als ereader, tot ik op een zonnige dag op het balkonnetje met de iPad ga zitten, dan houdt het verhaal op. Je ziet nauwelijks nog wat op het scherm. En een zonnebril kan je al helemaal vergeten want het scherm wordt daarbij afhankelijk van de stand van het scherm pikzwart. Ik kan een ebook op mijn iPad nog net lezen zolang het scherm in de schaduw hou.

De BeBook Pure, is de nieuwe 6 inch ereader van het Nederlandse merk BeBook dat een comeback heeft gemaakt na een faillissement begin dit jaar. De Pure is puur en alleen gericht op het lezen van digitale boeken en documenten. Hij heeft geen touch, geen wifi om je direct met de ebookwinkel te verbinden en ondersteunt geen audiobestanden. Alle overbodige toeters en bellen zijn achterwege gelaten.

Wat hij wel heeft is een prima leesbaar 6 inch e-inktscherm, 4 gb aan intern geheugen waarop je zo veel boeken kan opslaan dat je daarna nooit meer een boek hoeft te downloaden en een accu waarmee je 12 duizend pagina’s in een razend tempo moet lezen voordat de accu na drie weken opgeladen moet worden. Opladen doe je via een micro usb-aansluiting. Met een micro sd-kaartje kan je, als 4gb aan ebooks niet genoeg voor je is, de gehele collectie van de stadbibliotheek op de Pure zetten. De gebruikelijke bestandsformaten zoals ePub, HTML, RTF, PDF, txt, HTML en Mobipocket maar ook Adobe boeken met drm worden ondersteund.

Het ontbreken van wifi is afhankelijk van je leesgewoontes wel of geen gemis. Enerzijds zit je niet vast aan een ebookwinkel zoals vele andere merken ereaders. Nadeel is dat je ebooks via je computer moet kopen, downloaden en met bijvoorbeeld gratis software zoals Calibre op de BeBook moet plaatsen. Ga je op vakantie dan moet je daar voor vertrek dus rekening meehouden.

De 8mm dikke Pure is volgens de makers de dunste e-inkt ereader op de markt en hij weegt maar 188 gram. Hij ligt dan ook heerlijk in de hand en in tegenstelling tot mijn iPad kan ik hem zonder problemen tussen duim en wijsvinger vasthouden zonder vermoeidheid. Onder aan het scherm vind je een knoppen voor home, return, optie en toetsenbord samen met een soort ‘D-pad’ navigatieknop. Aan de rechterzijde zitten de knoppen om de pagina om te slaan. Ze klikken prima en voelen kwalitatief aan. Navigeren is simpel en overzichtelijk hoewel ik mijn touchscreen instincten wel even moest onderdrukken om te wennen aan het ‘oude’ gevoel van echte knoppen. De interface van de Pure is simpel.

Op zich heeft de BeBook Pure niet zoveel anders te bieden dan de concurrentie en in sommige gevallen zelf minder door het ontbreken van wifi. Maar de Pure onderscheidt zich vooral door zijn rubberen behuizing. Die voelt geweldig aan alsof je iets organisch vasthoudt in plaats van een stuk plastic en het straalt pure degelijkheid uit.

Het bracht mij onmiddellijk op een idee. Die rubberen behuizing voelt zo goed aan dat hij stof- en waterdicht naar mij schreeuwde. Met de ideale ereader zou je namelijk overal moeten kunnen lezen; op het luchtbed in het zwembad, in het zand op het strand en met een glaasje wijn in de badkuip. Hij heeft geen touchscreen waardoor het technisch relatief makkelijk moet zijn om hem geheel stof en waterdicht te maken. Er zou wel een waterdichte beschermende kunststof laag over het E-Ink scherm moeten worden aangebracht die krasbestendig is. Dat is wellicht de grootste uitdaging.

Het enige poortje dat je waterdicht zou moeten maken, is het usb-poortje want met 4 gb intern geheugen is de sleuf voor micro sd eigenlijk overbodig. Dat zou nog eens een innovatie in ereader land zijn. Daar kan geen papieren boek of tablet tegen op. Maar dat is slecht een toekomstdroom. Op dit moment is de BeBook Pure een prima simpele ereader met een redelijke prijs (100 euro) en een geweldige behuizing.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Die knoppen zijn juist erg handig. Het vegen om om te slaan vind ik helemaal niks. Bij mijn BeBook kun je gewoon je vinger op het knopje houden en af en klikken om om te slaan.

Moet je trouwens eens proberen je tablet zes weken te gebruiken zonder op te laden...
Kortom, ik ben blij dat BeBook een doorstart heeft gemaakt. Ze maken mooie producten.

 

bebookpure.png

Het formaat, gewicht en vormgeving zijn 5 sterren waard.

Het menu wijst zich zelf. Heel simpel en duidelijk van opzet en geen overbodige zaken.

Geen touchscreen en geen wifi ervaar ik niet als een gemis, want daar heb ik mijn iPad voor. En door een e-book bladeren gaan zeker zo fijn met de knoppen aan de rand.

De knoppen om bladzijdes om te slaan zitten aan de rechterkant van de Pure en zijn heel makkelijk te bedienen. Doordat ze aan de rechterkant zitten is hij niet handig voor linkshandigen (aldus mijn linkshandige zoon) maar daar is tot nu toe alleen nog maar door de Nook in voorzien heb ik me laten vertellen. Zelf ben ik rechtshandig en dus is het voor mij geen probleem.

De knoppen onderaan zijn ook goed te hanteren behalve dan de knop (of liever gezegd de ring om de knop) om te bladeren door het menu. Deze is echt bijzonder onhandig zoals ook al vermeld in de review hierboven. Dat hoeft echter geen beletsel te zijn om de Bebook Pure aan te schaffen want zo supervaak gebruik je die toch niet.

Als je een boek gaat zoeken in de bibliotheek moet je weten om welke titel het gaat en dat is voor mij wat vreemd. Ik zou de boeken sorteren op de achternaam van de schrijver. Maar dat is persoonlijk. Ik zoek mijn boek dan ook op via de verkenner want daar staan alles wel op naam van de schrijver gesorteerd zoals het ook op mijn PC staat. Ook geen probleem dus.

Het scherm is geweldig. Voor mij is het de eerste ervaring met de e-ink technologie en ik vind het inderdaad net zo prettig lezen als een papieren boek. Even in de felle zon geprobeerd en ook daar wordt de belofte van het leescomfort waargemaakt.

De prijs vind ik heel goed voor wat je krijgt. En het feit dat de Kobo maar net zo duur is met wifi en touchscreen kan mij niet van dat standpunt afbrengen. Ik heb gelezen dat de wifi bij de Kobo niet altijd even goed werkt en het touchscreen ook niet zo soepel is als bij bijvoorbeeld de iPad. Dat zou mij dus gaan irriteren. Maar wellicht ben ik gewoon een verwend persoontje. 9.gif

Een e-reader is om boeken en tijdschriften te lezen en niet om mee te surfen op internet en bladeren gaat zeker zo prettig met de knoppen.

Voor de prijs van € 99,95 krijg je een mooie en degelijke e-reader. Ik heb er veel schik mee. Ik vind het echt een aanrader!

 

Jeanneke vertel je baas even dat dit soort marketing heel goed werkt tot iemand door heeft wat er gebeurd. Dan loop je de kans dat jouw moeite teniet wordt gedaan en meer!

Op ELKE website waar je dan ook maar reviews kan zetten van producten een en dezelfde review copy pasten en ook nog eens het verhaal copy pasten op meerdere websites waar ze artikels over dit product zetten is NOT done.
Je ondermijnt het hele nut van reviewen en producten vergelijken door als marketeer in opdracht van bebook aka Mycom/ICIDU nu overal reclame te gaan maken en je voor te doen als reviewende consument.

 

Om even dit extreem lovende stuk wat te relativeren. Er zijn heel veel mensen met batterijproblemen met dit specifiek model. Zegmaar 9 van de 10 mensen die hierover op internet schrijven. Zowel op websites, blogs als fora.

De klachten komen neer op 4 uur leestijd of 200 paginas. Nu snap ik dat specificaties van producten altijd onder speciale omstandigheden zijn maar als er op de fabrikant en officiele verkoopwinkel website 730 uur en 8.000 pageturns zet en dan zo'n performance gaat leveren....

Met zulke verschillen kun je een slecht product niet verdoezelen door hevig te promoten op elke website. Misschien moet je even wat meer websites fora en vergelijkingsites contacteren met de vraag of ze de negatieve berichten willen censuren of verwijderen evt icm een vergoeding van jullie kant. Je bent in ieder geval op een hele foute manier imago schade aan het beperken.

 

Nieuwsbrief