Eerste indruk: Blackberry Z10

Eerste indruk: Blackberry Z10

14-03-2013 14:24 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Blackberry maakt een nieuwe start met de Z10. Kan dit toestel zich eindelijk eens meten met de concurrentie?

De Blackberry Z10 is eind maart in Nederland te koop. Het is de eerste smartphone met het besturingssysteem Blackberry 10, dat de verouderde software die Blackberry tot voor kort gebruikte moet doen vergeten. De Blackberry Z10 heeft een 4,2 inch touchscreen met een redelijke resolutie van 1280x768, al zijn er concurrenten met full hd-schermen. Hij heeft een 8 megapixelcamera achter, een 2 megapixelcamera, een micro-hdmi-uitgang, NFC en Bluetooth 4.0. Van het 16 GB opslaggeheugen gaat 4,5 GB naar het Blackberry 10-systeem.

Het ontwerp van de Z10 is niet zo spannend. Mensen aan wie je hem laat zien, zeggen dat hij op de iPhone 5 lijkt, gezien de metalen zijkanten en de ronde hoeken. Maar vanwege de metalen strips boven en onder het scherm heeft hij ook veel weg van de HTC One. De achterkant is wel afwijkend, want die is gemaakt van zacht kunsstof met een patroontje. Hij glijdt tenminste niet zo snel uit je hand als sommige andere smartphones, maar het doet ook een beetje af aan het high-end gevoel. De achterkant kan je er gemakkelijk afhalen om de batterij of simkaart te vervangen. De afwerking had beter gekund: hij heeft iets meer naden en randjes dan bij andere high-end smartphones.

De Z10 is in Nederland alleen verkrijgbaar in de 4G-versie (die ook gewoon met 3G werkt) maar daardoor is de adviesprijs wel iets hoger; 629 euro. Momenteel biedt alleen KPN in het noordelijke deel van de randstad het snellere 4G-netwerk aan en veel meer dan een stuk of 6 a 7 toestellen met 4G zijn er momenteel niet. Daar komt de komende maanden snel verandering in.

Gestures
De Z10 heeft geen thuis- of menuknop op de voorkant, maar die mis je ook helemaal niet. In Blackberry 10 gaat alles met bewegingen op het touchscreen en dus ook het unlocken: van onderen omhoog swipen. Het thuisscherm bestaat uit maximaal acht thumbnails van geopende apps, die ook als kleine widgets updates of foto's kunnen tonen. Zo showt de Blackberry 10-app van de NOS de laatste nieuwskoppen en de telefoonapp laat zien wie je heeft gebeld. Dat is handig. Jammer is dat je de volgorde van die apps niet kan aanpassen en dat er maar maximaal acht staan.

Vanuit het thuisscherm leidt een swipe naar rechts naar de app-overzichten en een swipe naar links naar de Blackberry Hub. Die is vanuit andere apps ook te bereiken met een eigen gesture (naar boven en dan naar rechts, een soort hoekje). Door je duim tijdens dit gebaar vast te houden op het scherm, kan je even aan de linkerkant naar je laatst ontvangen berichten spieken, om meteen weer terug te gaan met waar je mee bezig was. Best aardig bedacht.

Een swipe van boven naar beneden levert afhankelijk van het scherm en app extra opties op. Vanuit de Hub of het thuis- en appscherm kan je met een swipe naar beneden naar settings als wifi, bluetooth en notificaties. Het duurt niet eens zo lang voordat je alle bewegingen onder controle hebt.

Hub en typen
De Blackberry Hub is een van de twee grootste voordelen van Blackberry 10. Al je communicatie van e-mailaccounts, Facebook, Twitter en LinkedIn komt er samen in een centraal overzicht. Het ziet er misschien niet geweldig mooi vormgegeven uit, maar het werkt wel lekker efficient. Met een menu links van de berichten kan je ook heel handig de berichten per account zien, de zoekfunctie biedt veel filters en in de opties kan je tijdelijk even bepaalde accounts deactiveren. Handig als je even een dag geen Facebook-notificaties wil zien. Vanuit de Hub kan je meteen reageren, berichten doorsturen of verwijderen. Na een weekje met de Z10 miste ik de Hub een beetje op mijn iPhone. Complimenten aan Blackberry voor deze centrale communicatie-app.

Het tweede pluspunt is het virtuele toetsenbord, dat woordsuggesties geeft boven de letters. Met een duimveeg zijn ze in je tekst te zetten. Voor veel standaardzinnetjes hoef je bijna geen letters in te typen, alle woorden die je nodig hebt verschijnen telkens al klein boven de lettere. Begin je met 'hoe' dan zijn een paar snelle swipes genoeg om er 'gaat het met je' achter te zetten. De suggesties zijn vrij goed en het typt snel en prettig. Eigenlijk is dit virtuele toetsenbord beter dan dat in de iPhone, voor Android heb je met onder meer Swift Key meer keuzes voor alternatieve toetsenborden.

Voor sommige mensen zal het prettig zijn dat je op Blackberry 10 kan schakelen tussen een werkmodus en een private modus, maar ik heb die functie zelf niet gebruikt. Dat is meer iets voor medewerkers van bedrijven die personeel uitrust met Blackberry's, waarbij de systeembeheerder apps kan aanbieden voor de werkmodus.

Te weinig apps
Er is nog genoeg te verbeteren aan Blackberry 10. Het systeem reageert niet altijd even supersnel. Soms crasht er iets. Zo bleef de installatie van een app bij mij hangen en zelfs na opnieuw opstarten, bleef de Z10 aangeven dat hij die app aan het installeren was. Maar dat kan gebeuren.

Grootste probleem is het gebrek aan goede apps die speciaal voor Blackberry 10 zijn ontworpen. Dat zijn er nog niet veel en in Nederland nog teleurstellend weinig. Met een paar nieuws- en weerapps ben je er wel. Onder meer Skype, Spotify en Whatsapp hebben ook nog geen Blackberry 10-apps gemaakt. Wel zijn er tienduizenden apps die zijn overgezet vanaf Android beschikbaar, maar die zien er niet mooi uit en hebben niet dezelfde interface als de rest van het systeem. Ook laden ze trager. Het is kortom geen mooie oplossing voor het app-probleem.

Het app-gebrek zorgt ervoor dat de Z10 alleen interessant is voor mensen die weinig of geen apps gebruiken. Maar dan kan je net zo goed geen smartphone kopen?

Accuduur en camera
De camera levert redelijke foto's, maar de kwaliteit is slechter dan die van de concurrentie: meer ruis, zeker in donkere situaties. Er is een handige extra functie om bij het maken van een portretfoto automatisch extra beelden te schieten, zodat je het beste shot (die met de ogen open) kan kiezen. Goed uitgevoerd, maar voor de camera kies je de Z10 niet. Fotofanaten hebben keuze uit betere nieuwe smartphones, zoals de HTC One met zijn ultrapixelcamera.

Het belangrijkste nadeel is echter de beperkte accuduur. Bij gemiddeld gebruik met wifi aan haal je het eind van de dag niet. Blackberry belooft softwareupdates die de accuduur verlengen, maar die zijn nog niet gearriveerd voor ons testtoestel. Als je de Z10 een half uurtje achter elkaar gebruikt voor apps en websurfen wordt hij ook wat warmer dan veel andere toestellen, maar dat is wellicht ook extra voelbaar door de zachte rubberen achterkant.

Conclusie
De Z10 is vanwege het gebrek aan apps voor Blackberry 10 voor veel mensen al geen aanrader. Maar de korte accuduur maakt de keuze voor het toestel op dit moment nog moeilijker. De accuduur kan Blackberry via updates de komende tijd nog flink verbeteren, maar het app-aanbod blijft nog lang een probleem. Als toestel blinkt de Z10 nergens echt in uit, in niets is hij beter dan de concurrentie, terwijl hij redelijk duur is.

Dat is jammer, want Blackberry 10 heeft als systeem een paar mooie pluspunten, zoals de bedieningsbewegingen, het prima virtuele toetsenbord en de handige Blackberry Hub. Maar er zullen weinig Android- en iPhone-gebruikers zijn die om die redenen overstappen naar dit toestel; ze gaan dan allerlei apps missen.

Hardcore Blackberry-fans die houden van typen op fysieke toetsen kunnen beter wachten op de komst van de Q10, de eerste Blackberry10-smartphone met het bekende qwerty-toetsenbordje. Dat toestel hadden we ook al even in handen en voelt vertrouwd als de oude Blackberry's van weleer in het nieuwe BB10-jasje. Wanneer de Q10 in Nederland verschijnt, is momenteel nog niet bekend.