Eerste indruk: B&O Play Beolit 12
Eerste Indruk

Eerste indruk: B&O Play Beolit 12

dinsdag 14 februari 2012 15:32

Bang en Olufsen begeeft zich op de markt van Airplay speakers. 'Ik was verrast dat een picknickmandje zo'n geluid kan voortbrengen.'

Bang & Olufsen was decennia lang de Apple onder de electronica-producenten: een premium merk met hoogwaardige producten gehesen in hypermodern industrieel ontwerp gekenmerkt door aluminium en glas. De audiosystemen, televisies en telefoons worden wereldwijd in geautoriseerde winkels tegen vaste prijzen verkocht. De piek van het Deense bedrijf lag in de jaren tachtig toen Jacob Jensen aan het designroer stond. Waar Apple sinds de komst van de iPod in 2001 is doorgestoten tot grote speler, is B&O niche gebleven.

Om dat te doorbreken is het submerk B&O Play gelanceerd: speels, draagbaar en betaalbaar. Het eerste product onder die nieuwe vlag is de Beolit 12, een aantrekkelijke speaker geschikt voor Airplay, het protocol ontwikkeld door Apple voor het draadloos afspelen van audio en video. Een speaker dus waar je je iPhone, iPod Touch of iPad niet langer in hoeft te docken.

Het aanbod aan Airplay speakers is zich nog aan het ontwikkelen. De eerste die opvielen vorig jaar waren de Zeppelin Air van Bower & Wilkins en recent de Libratone Live. Ook de Beolit 12 trekt de aandacht met een intrigerend en bijna aandoenlijk ontwerp. Mooi detail is het lederen hengsel, dat doet terugdenken aan draagbare radio's van B&O uit de jaren zestig. Ook het aluminium rooster is een verwijzing naar een Beolit radio's. Al zal menigeen in de Beolit 12 misschien eerder een kleine neef van de Mac Pro computer zien.

Omdat de Beolit 12 zoals veel speakers geen display heeft dien je eenmalig de speaker via een Ethernet-kabel op je computer aan te sluiten om hem te vertellen welk wifi-netwerk hij moet gebruiken. Eenmaal aangesloten en online maakt het volle geluid meteen indruk. Ik was verrast dat een picknickmandje zo'n geluid kan voortbrengen.

Afgelopen vrijdagmiddag hebben David en ik tijdens de voorbereidingen voor Bright Night de Beolit en de iTeufel Air vergeleken. De iTeufel is een prijsklasse goedkoper maar klinkt ook scheller. Zelfs in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger stond de compacte Beolit qua geluid zijn mannetje. Een perfecte speaker dus voor thuis maar ook op kantoor of in een winkel. En voor onderweg, want de Beolit 12 is voorzien van een oplaadbare batterij.

De Beolit gaat 685 euro kosten, qua prijs in dezelfde categorie als Libratone, en zal nog deze maand online op de B&O Play site en in B&O centers en geselecteerde Apple Stores verkrijgbaar zijn.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Nieuwsbrief